Oppositionen nobbar löftet om nyval i Sudan

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Minst 35 människor dödades i våldsamheter i Sudans huvudstad Khartum i måndags.
Foto: AP/TT
Minst 35 människor dödades i våldsamheter i Sudans huvudstad Khartum i måndags.

Efter dödsskjutningarna av demonstranter har Sudans militärjunta backat från sin tidigare plan om att behålla makten i tre år.

Nu ska val hållas inom nio månader – men oppositionen nobbar budet.

Militärjuntans ledare, generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan, gav löftet i ett tv-tal på måndagskvällen.

– Militärrådet beslutar om följande: att avbryta det man kommit överens om och att sluta förhandla med Allians för frihet och förändring, och att utlysa allmänna val inom en tidsperiod som inte överstiger nio månader, sade al-Burhan i talet.

Beskedet gavs samma dag som paramilitära styrkor slagit till mot proteströrelsens läger utanför militärhögkvarteret i Sudans huvudstad Khartum. Minst 35 människor dödades och hundratals skadades, enligt Centralkommittén för sudanesiska läkare som står demonstranterna nära.

Proteströrelsen har stämplat juntans försök att upplösa protesterna som en massaker. Dessutom förkastar den förslaget om att hålla val inom nio månader.

"Det är inte kuppmakarna i militärrådet, inte heller dess miliser eller dess ledare som avgör folkets framtid, eller hur övergången ska se till ett civilt styre", förklarar företrädare för oppositionen i ett uttalande.

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN