Domare: ”Trump uppmanade till våld”

Tillåter stämning mot presidenten – avvisar yttrandefrihets-försvar

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Trump-supportrar gick till attack mot demonstranter under valkampanjen.

Nu konstaterar en federal domare att den blivande presidenten själv kan ha orsakat våldet.

– Det är troligt att Trumps instruktion att ”få ut dem härifrån”, förespråkade användandet av våld, skriver domaren David J. Hale i sitt utlåtande.

Trump talar till sina anhängare vid ett kampanjmöte i oktober 2016.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Trump talar till sina anhängare vid ett kampanjmöte i oktober 2016.

En stämning mot Donald Trump tillåts fortsätta efter att en domare konstaterat att han ”kan ha uppmanat till våld” under sin valkampanj.

I mars 2016 skrek Donald Trump ”Få ut dem härifrån” upprepade gånger om personer som häcklade och protesterade mot honom under ett valmöte i Louisville i Kentucky.

Det fick Trump-supportrar att gå till attack, knuffas och slåss och nu har tre av demonstranterna stämt Trump, hans valkampanj och tre av hans supportrar.

Försökte hävda ”yttrandefrihet”

Donald Trumps advokater har argumenterat att stämningen ska avvisas innan den tas upp i rätten med hänvisning till yttrandefriheten, och att Trump inte menade att hans supportrar skulle ta till våld.

Men enligt den federala domaren David J. Hale skyddas inte tal som uppmanar till våld av den amerikanska konstitutionen. Domaren konstaterar i sitt beslut att demonstranternas skador ”orsakats av och i anslutning till” presidentens ord, skriver Washington Post.

– Det är troligt att Trumps instruktion att ”få ut dem härifrån”, förespråkade användandet av våld. Det var en order, en instruktion, ett kommando, skriver David J. Hale i sitt utlåtande.

Domarens beslut innebär att stämningen är ett steg närmare att tas upp i domstol.

Publicerad:

LÄS VIDARE