Här är länderna i Europa som öppnar gränserna

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Turister på Island. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Turister på Island. Arkivbild.

EU-kommissionen har flaggat för att turism och resande snart kan återupptas i Europa – efter två månader av brinnande coronakris. Flera länder har redan nu fattat beslut om slopade gränskontroller och lättade restriktioner.

Island

Island räknar med att kunna lätta på restriktionerna för utländska besökare senast den 15 juni, meddelar regeringen. Redan på fredag kan vissa yrkesgrupper, som forskare, filmare och idrottare, bli aktuella för en "modifierad" karantän. Detaljerna kring hur öppnandet ska gå till är fortfarande under utveckling, men resenärer väntas få välja mellan att testa sig för coronaviruset vid ankomsten eller sitta i karantän i två veckor.

Österrike

Från och med den 15 juni kommer Österrike och Tyskland att öppna sin gemensamma gräns och slopa kontrollerna där. Länderna har enats om en tvåstegsplan för att lyfta reserestriktionerna och vissa lättnader för affärsresenärer och familjer införs redan på fredag, enligt Österrikes turismminister Elisabeth Köstinger.

Tyskland

Förutom Österrike har Tyskland också kommit överens med Frankrike och Schweiz om lättnader i gränskontrollerna från och med helgen, enligt inrikesminister Horst Seehofer. Framför allt är det affärsresor och besök hos familj och släkt som nu blir möjligt. I ett senare skede planeras ytterligare lättnader. Gränskontrollerna mot Luxemburg tas samtidigt bort helt.

Norge

Norge, som inte är en EU-stat men har samarbetsavtal med unionen, stängde sina gränser i mars. Men från och med nu tillåts medborgare från länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) att resa in om de äger en fastighet där, till exempel ett fritidshus, eller måste besöka familjemedlemmar. Det uppger justitieminister Monica Mæland i ett mejl till norska VG. Ministern betonar dock att 14 dagars karantän fortsätter att gälla vid inresa i landet.

Baltikum

Estland, Lettland och Litauen planerar att öppna gränserna för varandras medborgare på fredag. Den så kallade "resebubblan" tillåter medborgare i de tre baltiska staterna att röra sig fritt över gränserna medan personer som reser in från övriga världen fortfarande måste sitta i karantän i 14 dagar.

"Det är ett stort steg på vägen mot det normala", skriver Estlands premiärminister Jüri Ratas på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE