George Floyd begravs i hemstaden Houston

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Eric Gay/AP/TT
Texas universitetspolis hedrar George Floyd när kistan med hans kvarlevor förs in till begravningen i Fountain of Praise Church i Houston.

Lugnet i stormens öga infann sig i kyrkan Fountain of Praise i Houston i Texas inför George Floyds sista vila.

Begravningen av Floyd blir riktmärke för ett framtida USA, för dess inställning till rasism och polisvåld.

Ceremonin inleddes sedan ett par hundra begravningsgäster, däribland politiker, idrottsstjärnor och skådespelare, långsamt förts in i kyrkan och till sina platser. Många bar munskydd på grund av coronapandemin, färgerna på kläderna var både svart och vitt.

– Vi kan gråta, vi kan sörja, vi kommer att bli tröstade och vi kommer att finna hopp, säger Mia Wright, en av pastorerna i Fountain of Praise-kyrkan.

Tusentals hade då visat sin respekt i de många ceremonier som följt den glänsande öppna kistans resa med Floyds kvarlevor genom USA, från Minneapolis via North Carolina till Texas.

Men den resa som USA har varit med om de två veckor sedan den 46-årige Floyd dödades i samband med ett polisingripande i Minneapolis saknar närmast motstycke i landets moderna historia.

Våldsamma protester

De fredliga demonstrationerna mot underliggande rasism och polisens våld kan jämföras med 1960-talets omvälvande medborgarrättskamp. De våldsamma protesterna och plundringarna om nätterna har visat sårbarheten.

Fyra poliser har avskedats, och anklagelse om minst vållande till annans död har väckts mot polisen som vid ingripandet hade knät över Floyds hals.

De massiva protesterna har kommit att genomsyra breda lager och kanske oväntade institutioner, New York-börsen valde att öppna tisdagens handel med 8 minuter och 46 sekunders tystnad - lika länge som polismannen höll sitt knä mot Floyds hals vid ingripandet.

Förändra världen

Floyds död och dess konsekvenser lär färga politiken långt efter det att en amerikansk president väljs i november.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden valde att besöka Floyds familj för att visa sin respekt inför begravningen – och markera situationens allvar.

– Det är en fantastisk familj, hans lilla dotter var där, det var hon som sade att "pappa kommer att förändra världen", och jag tror att hennes pappa verkligen kommer att förändra den, sade Biden till tv-bolaget CBS.

På begravningen sade Biden att det nu är dags för rättvisa för minoriteter, han använde begreppet "racial justice".

President Donald Trump, republikan, har talat med familjen efter dödsfallet, men kom inte till begravningen. President Trump anklagas av bland andra demokrater för att snarast ha förstärkt redan djupt rotade motsättningar i USA.

Men på tisdagen, i Fountain of Praise Church i Houston, infann sig sörjandets lugn inför begravningen, innan George Floyd i en privat ceremoni sedan ska läggas till vila bredvid sin mor.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE