Sniffade fram knark för 393 miljoner – prisas

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Tullinspektör Kim Holm tillsammans med labradoren Harry.
Foto: Mette Ottosson/mettesfoto.se
Tullinspektör Kim Holm tillsammans med labradoren Harry.

Hunden Harry har utsetts till årets narkotikasökhund 2020. Tillsammans med sin förare, tullinspektören Kim Holm, arbetar den femåriga labradoren med att leta knark i tuffa miljöer.

Kim Holm och Harry arbetar framför allt i fordonsströmmar vid Öresundsbron och i Helsingborg, men också med personsök på till exempel tåg och vid flygterminaler.

"Harry är snäll och följsam men samtidigt tuff och klarar att arbeta i svåra miljöer och trånga utrymmen", säger Kim Holm om sin fyrfota kollega i ett pressmeddelande.

Teamet har under det senaste året medverkat till 56 narkotikabeslag – till en sammanlagd samhällsnytta av 393,2 miljoner kronor.

"Harry och Kim jobbar effektivt i alla flöden och Harrys kapacitet att söka på både människor, fordon och varor är slående. Ekipaget har bland annat gjort fantastiska beslag i det tunga lastbilsflödet. Det är ett svårarbetat flöde, dels för att man rör sig mitt i trafiken med mycket ljud och rörelse, dels för att doftmiljön är stökig med många starka dofter att tränga igenom", skriver juryn i sin motivering.

Publicerad:

LÄS VIDARE