Studie: Mäns antikroppar kan påverka vaccinstrategi

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Nivån av antikroppar mot coronaviruset sjunker snabbare hos män enligt en ny studie.

Det kan ha betydelse för vaccinstrategin.

– Män kan behöva en ytterligare boosterdos vaccin för att behålla immunitet, säger Sabra Klein vid Johns Hopkins Center, till The Guardian.

Förståelsen om hur coronaviruset påverkar våra kroppar ökar hela tiden. Nu när flera läkemedelsjättar har presenterat positiva besked kring att ett fungerande vaccin verkar närma sig, har forskning kring antikroppar och immunitet hamnat i blickfånget.

I en ny fransk studie har forskarna följt 308 sjukhusanställda i Strasbourg under sex månader och mätt deras nivåer av antikroppar. Alla har haft bekräftad covid-19 men de flesta hade en mild form av sjukdomen.

Studien, som ännu inte blivit fackgranskad, visade att nivån av antikroppar initialt var som högst bland deltagarna som var män, äldre än 50 år och med ett BMI över 25, skriver The Guardian.

Test för Pfizers coronavaccin. (Arkivbild).
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Test för Pfizers coronavaccin. (Arkivbild).

Mäns antikroppar sjunker snabbare

Men när patienterna mättes för andra gången hade nivåerna sjunkit snabbare bland männen än bland kvinnorna, oavsett ålder eller BMI.

– Andra studier har visat att män har en högre antikroppsrespons än kvinnor i den akuta fasen. Men vi visar att trots att männen har en högre respons i början, sjunker deras nivåer mycket snabbare över tid medan kvinnor ligger mer stabilt, säger virologen Samira Fafi-Kremer som är en av forskarna bakom studien, till The Guardian.

Enligt tidigare forskning anses kvinnor vara mer i riskzonen för att drabbas av viruset, men män har dubbelt så stor risk att dö av sjukdomen, enligt tidningen.

Sabra Klein, chef vid Johns Hopkins Center för kvinnohälsa, menar att vaccinutvecklare måste analysera skillnaden i mäns och kvinnors respons över tid. Det är troligt att männens snabbare sjunkande nivåer av antikroppar gäller även genom vaccinering.

Kan påverka vaccinstrategi

– Om den funktionella antikroppsresponsen försämras snabbare bland män än kvinnor efter vaccinering, då kan det innebära att män behöver ytterligare en boosterdos vaccin för att behålla immunitet, säger hon till The Guardian.

Men det finns många om och men i detta.

– Jag är inte förvånad över att det kan finnas olikheter i kraften hos immunresponsen. Det ligger i linje med andra infektionssjukdomar men vi behöver mer forskning. Det är troligt att T-celler kan behållas efter infektion eller vaccinering och hjälpa immunresponsen i händelse av ny infektion, säger Sabine Oertelt-Prigione vid nederländska Radboud-universitetet till den brittiska tidningen.

Foto: GETTY IMAGES
Tjeckisk coronapatient. (Arkivbild)

Studien måste granskas

Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren berättade vid en pressträff under tisdagen att man har säkrat vaccin för hela befolkningen. Om de vaccin som Sverige ingått avtal med godkänns kan vaccinering börja tidigast i januari nästa år.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att det finns fortfarande väldigt mycket vi måste lära om coronaviruset.

– När man ska ta ställning till en studie är det jätteviktigt att den först granskas, och så gör vi ofta när vi har flera studier. Många studier tillsammans kan upprepa resultatet. Men jag har inte hört någon ledande expert uttala sig om det här, i nuläget.

Han menar att med det kunskapsläget vi har just nu finns det inte några planer på att ge män fler eller färre vaccindoser.

– Nej, det finns ingenting som talar för det just nu. Men vi får titta på resultaten från de studier som pågår.

– När det blir aktuellt att vaccinera oss i Sverige kommer vi absolut ha ett mycket bättre kunskapsläge.

 

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE