Då räknas rösterna i USA-valet – och då finns det ett resultat

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

USA går till val – men ett entydigt svar om vem som blir näste man i Vita huset kan dröja.

Coronapandemin har gjort att rekordmånga amerikaner har post- eller förtidsröstat, och den rösthanteringen är tidsödande.

I en del vågmästarstater har man visserligen fått börja öppna valkuverten – men inte räkna själva rösterna.

Här kan du följa resultatet i vår grafik som uppdateras efter hand.

Vem ska det bli: Trump eller Biden?
Vem ska det bli: Trump eller Biden?

Hur räknas rösterna?

Poströsterna innebär en särskilt stor utmaning för valarbetarna, eftersom de måste ta ut valsedlarna ur kuverten för hand, kontrollera så att de är giltiga och sedan mata in dem i rösträkningsmaskinen.

Många delstater har lagar som har tillåtit valarbetare att börja hantera rösterna en vecka eller mer före valdagen. I de flesta fall får de dock inte räknas innan den 3 november. I andra stater, till exempel vågmästarstaterna Pennsylvania och Wisconsin, inleds hanteringen av rösterna först på själva valdagen.

I ett 20-tal delstater kan brevröster som har poststämplats på valdagen (eller i vissa fall någon dag innan) räknas även om de kommer in till rösträknarna flera dagar senare. Många delstater kommer därför inte att hinna räkna färdigt alla röster under valnatten.

När blir det klart?

Det är svårt att veta – och avgörs till stor del av hur olika delstater har valt att hantera förtidsrösterna. Det är inte den kandidat som får flest röster nationellt som blir president, utan den som vinner tillräckligt många delstater för att få 270 elektorsröster.

Många delstater kommer sannolikt att kunna leverera tydliga resultat redan under valkvällen eller natten, som till exempel Florida, North Carolina, Texas, Maine, New Hampshire och många delstater som inte betraktas som vågmästardelstater.

Det innebär att experterna efter några timmar åtminstone kommer att ha en fingervisning om huruvida det har varit eller bra eller dålig dag för den sittande presidenten Donald Trump och hans utmanare Joe Biden.

Men blir det väldigt jämnt i någon delstat kan rösträkningen där också dra ut på tiden.

Det finns en möjlighet att den som tar ledningen på valnatten inte kommer att vara den slutliga vinnaren – i synnerhet på grund av förtidsrösterna. Demokrater tros poströsta i större uträckning än republikaner i detta val, vilket gör att resultatet kan svänga beroende på vilka röster som har räknats.

När har vågmästarna räknat klart?

I de så kallade vågmästardelstaterna, swing states, står opinionen och väger mellan den republikanske och den demokratiske kandidaten. Små marginaler gör att det kan bli svårt att veta vem som har vunnit innan alla röster har räknats.

Fler demokrater än republikaner väntas ha röstat före valdagen. Det gör att de första resultaten kan ha fördel Biden för att sedan svänga om till Trump när rösterna från vallokalerna har räknats – för att sedan ändras igen när sent inkomna förtidsröster har räknats. Det är dock inte alls säkert att det blir så, men det är en möjlighet som experter brukar lyfta.

I sex av vågmästardelstaterna – Arizona, Florida, Michigan, North Carolina, Pennsylvania och Wisconsin – står sammanlagt 101 elektorsröster på spel. Här är vad som har sagts om när resultaten väntas därifrån:

 • Florida: En av de viktigaste delstaterna att hålla koll på, där opinionen har pendlat fram och tillbaka in i det sista. Här kan ett resultat stå klart redan ett par timmar efter det att vallokalerna har stängt – om siffrorna är tydliga. Delstaten är van att hantera stora mängder poströster, de har sorterats och öppnats i veckor och man räknar dem inte senare än på valdagen. De första siffrorna kan komma vid 01.30-tiden på onsdagsmorgonen, svensk tid. Vissa counties kan dock ta längre tid på sig och om det är jämnt kan det dröja till onsdag eller torsdag innan delstaten kan meddela ett resultat.

 • Arizona: Poströster började räknas två veckor innan valdagen. De som kom in senast helgen före väntas precis som valdagsrösterna kunna redovisas redan på valkvällen (runt klockan 04 på onsdag, svensk tid). Tillsammans väntas de utgöra majoriteten av rösterna i Arizona, vilket ökar möjligheterna för att deras vinnare kan stå klar redan på valkvällen/natten. Sent inkomna förtidsröster kommer dock inte att räknas förrän senare i veckan – så är det jämnt kan resultatet dröja till torsdag-fredag.

 • Michigan: Under måndagen kunde vissa av delstatens valarbetare börja sortera poströster och sprätta kuvert. Inga röster får dock räknas före valdagen, vilket gör att de förmodligen inte kommer att vara färdigräknade under valkvällen. Företrädare för delstaten har sagt att det nog kommer att dröja till på fredag innan alla röster har tagits om hand och en segrare kan utropas här.

 • North Carolina: Här väntas ett resultat relativt snabbt. Företrädare för delstaten har sagt att omkring 80 procent av alla röster tros komma in innan valdagen och det tidiga resultatet från dem kommer att tillkännages kort efter det att vallokalerna har stängt (klockan 01.30 på onsdagen, svensk tid). Valdagsrösterna väntas vara färdigräknade mellan klockan 02.30 och 07 på morgonen, svensk tid. Poströster räknas dock fram till den 12 november, om de är poststämplade senast valdagen.

 • Pennsylvania: Här kommer det att ta längre tid. Företrädare för delstaten har sagt att de flesta röster kommer att vara färdigräknade först på fredag. Omkring hälften av rösterna väntas komma in före valdagen, men de får inte tas om hand förrän på valdagen och poströster fortsätter att räknas tre dagar efter valdagen, så länge de har poststämplats den 3 november. Vissa counties har meddelat att de inte kommer att ta itu med förtidsrösterna innan de har räknat klart valdagsrösterna.

 • Wisconsin: Wisconsins guvernör har sagt att han väntar sig ett resultat på valkvällen eller senaste dagen efter. Större delen av förtidsrösterna får inte tas om hand förrän på valdagen men många counties tror ändå att de kommer att hinna räkna klart på valkvällen.

Då stänger vallokalerna

De första vallokalerna stänger vid midnatt, svensk tid, i delar av staterna Indiana och Kentucky. Sist ut är Alaska där vallokalerna stänger först klockan 07.00 onsdag morgon, svensk tid. I en delstat, Oregon, kan man bara poströsta.

Valet hålls i sex olika tidszoner. USA:s östkust ligger sex timmar efter Sverige, västkusten om mest elva timmar efter svensk tid.

Då stänger de sista vallokalerna i delstaterna, svensk tid:

 • Klockan 01: Florida, Indiana, Kentucky, Georgia, New Hampshire, South Carolina, Virginia, Vermont, Tennessee.

 • Klockan 01.30: North Carolina, Ohio, West Virginia.

 • Klockan 02: Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Washington DC.

 • Klockan 02.30: Arkansas.

 • Klockan 03: Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming.

 • Klockan 04: , Iowa, Montana, Nevada, Utah.

 • Klockan 05: Idaho, Kalifornien, Oregon (endast poströster) Washington.

 • Klockan 06: Hawaii.

 • Klockan 07: Alaska.
  Fotnot: I flera stora delstater stänger vallokalerna olika tider i olika delar av staten.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE