Spanska regeringen utropar nödläge i Madrid

Inför utreseförbud för invånare i tio städer

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Den spanska regeringen har infört ett nödläge i Madrid och nio omkringliggande städer.

Det i hopp om att bromsa den ökande smittspridningen i en av Europas värst coronadrabbade regioner.

7 000 poliser kommer nu att placeras ut för att kontrollera att invånarna inte lämnar städerna.

Nödläget utropades vid lunchtid på fredagen och gäller Madrid och nio närliggande städer som har fler än 500 fall per 100 000 invånare.

– Vi har beslutat att utlysa ett nödläge i femton dagar framåt. Vi tror att vi kommer att kunna stabilisera pandemin och trycka ner kurvan, sa Spaniens hälsominister Salvador Illa under en presskonferens.

Det utropade nödläget innebär att boende i de berörda områden nu förbjuds att resa till andra delar av landet.

Enligt Fernando Grande-Marlaska, inrikesminister, kommer över 7 000 poliser att placeras ut längs vägar ut från huvudstaden, vid buss- och tågstationer och flygplatser för att kontrollera så att reseförbudet följs.

Har lett till politiskt bråk

Invånarna kommer dock inte få något generellt utegångsförbud inom städerna.

Smittspridningen i Madridregionen är mer än dubbelt så hög som i övriga Spanien och står för en tredjedel av landets coronafall och ungefär lika hög andel av dödsfallen. Från sjukhus kommer larmrapporter om att det går 80 patienter på en läkare.

7000 poliser ska placeras ut för att kontrollera att invånarna inte lämnar städerna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
7000 poliser ska placeras ut för att kontrollera att invånarna inte lämnar städerna.

Nu har de höga smittotalen lett till en politisk konflikt mellan den nationella vänsterledda regeringen och den högerstyrda Madridregionen.

Regeringen är missnöjd med hur regionen hanterat pandemin och gör nu verklighet av sitt hot om att ingripa om hårdare restriktioner inte införs.

– Den senaste veckan har 63 personer dött av covid-19 i Madridregionen. Just nu är 3 361 inlagda på sjukhus och 498 personer kämpar för sitt liv på intensivvårdsavdelningar. Vi kan sitta på våra händer eller vi kan stoppa viruset, säger Salvador Illa, hälsominister.

Får inte resa ut

Regionens högerstyre å sin sida menar att de restriktioner som redan finns är tillräckliga. Nyligen beslutade man om nya restriktioner för 51 zoner där smittotalen är högre än 750 per 100 000 invånare.

Foto: Andrea Comas / TT NYHETSBYRÅN
Smittspridningen i Madridregionen är mer än dubbelt så hög som i övriga Spanien.

Högerpartiet Partido Popular har kallat regeringens nödläge för ”en attack på alla Madridbor”.

– Regionen i Madrid har en plan för att coronaviruset och den planen fungerar, säger Enrique Escudero, politiskt ansvarig för hälsofrågor i regionen.

I går rev en domstol upp en order från spanska regeringen om en partiell lockdown för Madrid. Men genom nödläget som nu införts kommer en delvis nedstängning trots allt att ske, och boende i de 10 städerna kommer inte att kunna resa under helgen, då landets nationaldag infaller.

Spanien är ett av de länder som har drabbats värst i Europa av coronapandemin. Hittills har över 848 000 bekräftats smittade med covid-19 och över 32 500 dött.

Foto: Bernat Armangue / TT
Vårdpersonal i Madrid desinficerar varandra innan de lämnar covid-19-avdelningen.

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE