Experten: 99 procent vet inte om att de haft corona

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

99 procent av de som smittats av coronaviruset vet inte om det.

Det säger tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke i SVT:s ”Morgonstudion”.

– Nästan alla märker inte att de har det.

I går presenterades resultaten av en ny studie som visar att minst 11 procent av blodgivare som testats i Stockholm också testat positivt för antikroppar mot coronaviruset. Något som innebär att de redan haft smittan.

I SVT:s ”Morgonstudion” kommenterar nu före detta statsepidemiolog Johan Giesecke studien. Han bedömer att 500 000-600 000 stockholmare redan kan haft covid-19.

Att Giesecke tror på en högre andel än vad de nya blodgivartesterna visar, beror bland annat på blodgivare är friskare än andra – samt att testerna bara har en 70-procentig säkerhet när det gäller att upptäcka viruset.

– Testar du tio som haft corona kommer resultatet bara visa att sju har haft det. Men det viktiga är att testerna inte går åt det andra hållet, de kommer aldrig visa att du haft corona om du inte har haft det.

Johan Giesecke säger i SVT:s ”Morgonstudion” att 99 procent av de som smittats inte vet om det.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Johan Giesecke säger i SVT:s ”Morgonstudion” att 99 procent av de som smittats inte vet om det.

Nästan ingen får symtom

Medan vissa känner av symtom som torrhosta och feber, kan många bära på viruset utan att överhuvudtaget märka av det har det tidigare hetat.

Oerhört många – enligt Giesecke.

– 99 procent, eller mer, vet inte om att de har haft det. De som smittas märker i nästan alla fall inte att de har det. Sedan är det några som blir sjuka, några som blir svårt sjuka och några som dör. Men om man tittar på alla som smittas är det en väldigt liten andel, säger han till SVT.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Johan Giesecke.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publicerad:

LÄS VIDARE