Sju gripna för attack mot polis i Hongkong

Av:

Publicerad:
Poliser i samband med protesterna i Hongkong den 1 juli, dagen efter det att den nya säkerhetslagen trädde i kraft. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Poliser i samband med protesterna i Hongkong den 1 juli, dagen efter det att den nya säkerhetslagen trädde i kraft. Arkivbild.

Hongkongpolisen har gripit sju personer som anklagas för att ha bistått en 24-årig man som misstänks för att ha skurit en polisman i axeln under en demonstration.

De sju påstås bland annat ha hjälpt den misstänkte köpa en flygbiljett. Nu riskerar de tio års fängelse.

Attacken mot polisen ägde rum den 1 juli, dagen efter det att Kina infört en omstridd ny säkerhetslag i Hongkong. Lagen förbjuder bland annat separatism, terrorism och omstörtande verksamhet – i mycket vid bemärkelse – och har beskrivits som slutet för den självstyrande regionens frihet.

Den misstänkte 24-åringen greps på Hongkongs flygplats dagen därpå och anklagas för att ha skurit en polisman i axeln med ett vasst föremål, en händelse som påstås ha fångats på film och lagts ut i sociala medier av Hongkongpolisen.

Ska ha köpt flygbiljett

Nu har myndigheterna gripit fem män och två kvinnor i åldrarna 24–71 år misstänkta för att ha bistått 24-åringen på olika sätt, bland annat genom att köpa en flygbiljett till London samt att ordna med transport till flygplatsen. Döms de riskerar de upp till tio års fängelse.

– Vi utesluter inte möjligheten att fler personer kommer att gripas vid ett senare tillfälle, säger Yau Kin-Hung på Hongkongpolisen.

Sammanlagt har fler än 300 personer gripits i Hongkong efter protesterna den 1 juli, då polisen satte in tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna. Brottsmisstankarna skiljer sig åt, men det tiotal personer som greps för brott mot den nya säkerhetslagen riskerar livstids fängelse.

Västvärlden har fördömt Kinas agerande i Hongkong. Storbritannien, som kontrollerade regionen fram till 1997, har sagt att lagen är ett flagrant brott mot det sino-brittiska överlämningsavtalet från 1984, som reglerar landets överlämnande av sin tidigare kronkoloni till Kina. Premiärminister Boris Johnson har också lovat de miljontals Hongkongbor med så kallade British National Overseas-pass (eller rätten att skaffa sådant) möjlighet att komma till Storbritannien och på sikt ansöka om medborgarskap.

Peking fräser tillbaka

USA har aviserat kraftfulla åtgärder och möjligen sanktioner som svar på Pekings offensiv, och Kanada har rivit upp sitt utlämningsavtal med Hongkong.

Regeringen i Peking har å sin sida fräst tillbaka mot vad man ser som otillbörlig inblandning i interna kinesiska angelägenheter. Hongkongs Pekingvänliga chefsminister Carrie Lam har försäkrat att devisen "ett land, två system" fortfarande gäller, samtidigt som hon har varnat för "mycket allvarliga konsekvenser" för den som bryter mot den nya lagen.

Publicerad: