”Världens äldsta flykting” i Sverige

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

105-årige Bibihal Uzbeki har nått sitt mål

105-åriga Bibihal Uzbeki tillsammans med sin son Mohammadullah och svärdotter Ziba.
Foto: JANNE ANDERSSON/Västgötabladet
105-åriga Bibihal Uzbeki tillsammans med sin son Mohammadullah och svärdotter Ziba.

Afghanska Bibihal Uzbeki är 105 år gammal och kan mycket väl vara världens äldsta flykting.

Men nu är flykten över och i dag bor hon på ett asylboende i Skaraborg.

– Jag är glad för att mina barn och barnbarn är här och är trygga. Det är det viktigaste, säger hon till Skaraborgs läns tidning.

105-åriga Bibihal Uzbeki.

Att fly sitt hem och på farliga vägar ge sig iväg i jakten på ett nytt liv på en kontinent långt borta är något som kräver stor viljestyrka och ork. Men att ålder bara är en siffra har 105-åriga Bibihal Uzbeki bevisat många gånger om, som Aftonbladet tidigare berättat.

Hon kommer ursprungligen från staden Kunduz i Afghanistan men bor sedan i november på ett asylboende i Skaraborg.

– Jag är glad för att mina barn och barnbarn är här och är trygga. Det är det viktigaste, säger Bibihal Uzbeki till Skaraborgs läns tidning.

”Enda alternativet var att bära henne”

I Afghanistan hade hennes familj i generationer levt som bönder men när kriget kom allt närmare och alla män började tvångsvärvas till armén blev situationen allt svårare. Till slut såg familjen ingen annan utväg än att lämna sitt hem. För 105-årige Bibihal var det inte helt enkelt; hon både ser och hör dåligt och svåra knäsmärtor gör att hon inte längre kan gå själv.

– För oss är familjen väldigt viktig och vi kunde inte lämna någon. Det enda alternativet vi hade var att bära henne, säger hennes son Mohammadullah.

Bibihals barn och barnbarn fick turas om att bära henne på sina ryggar. Men det var tungt och två gånger under resans gång tappades hon i marken. Först i Tyskland fick de tag på en rullstol från en läkare.

”Lugnt och fridfullt här”

Hela resan tog månader och i Grekland fick de osäkra smuggelbåtarna familjen att på riktigt fundera på om de skulle överleva resan. Men hela tiden hade de ett klart mål i huvudet som fick dem att fortsätta: hoppet om Sverige.

Och till slut kom de fram. I dag bor Bibihal på asylboendet i Skaraborg tillsammans med sju av sina familjemedlemmar.

– Både dag och natt längtar vi tillbaka till Afghanistan. Men det finns ingen framtid där längre, säger barnbarnet Mohammad till Skaraborgs läns tidning.

Publicerad: