USA misstänker flera ryska toppolitiker för hackerattacken mot Demokraterna

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix

Det amerikanska justitiedepartementet misstänker att minst sex medlemmar av den ryska regeringen var inblandade i hackningen av Demokraternas datorer förra året, skriver Wall Street Journal.

Åklagaren ska ha lyckats samla tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal redan nästa år, uppger källor för tidningen.

Enligt nyhetsbyrån AP försökte den ryska gruppen även att hacka personer utanför USA-valet, som Ukrainas president Porosjenko och ryska punkgruppen Pussy Riot.

Hackerattackerna mot Demokraterna förra sommaren innebar bland annat att tusentals mejl med känslig information läckte ut under presidentvalskampanjen 2016.

Den amerikanska underrättelsetjänsten har tidigare i en rapport riktat anklagelser mot den ryska underrättelsetjänsten gällande hackerattacken, som man anser kan ha påverkat det amerikanska presidentvalet.

Däremot har myndigheten inte pekat ut några specifika individer.

Ryska regeringsmedlemmar

Men enligt flera uppgiftslämnare till The Wall Street Journal riktar sig misstankarna mot minst sex medlemmar i den ryska regeringen.

Enligt tidningens källor ska åklagaren nu har samlat in bevis för att kunna väcka åtal mot de misstänkta redan under nästa år.

Utredningen mot de ryska regeringsmedlemmarna är fristående från den pågående FBI-utredningen som den särskilde åklagaren Robert Mueller håller i gällande om det funnits någon kontakt mellan president Donald Trumps valkampanj och Kreml.

Ryssland har hela tiden nekat till alla anklagelser om inblandning.

Även president Donald Trump har sagt att ”det kan vara många andra” personer bakom hackerattacken.

– Det kan också ha varit någon som sitter hemma på sin säng och väger 180 kilo, okej? sa han i september förra året.

”Besvära, misskreditera eller tysta”

Nyhetsbyrån AP har tagit del av den ”önskelista” som den ryska hackergruppen, som de sex regeringsmedlemmarna alltså kan ha kopplingar till, ska ha sammanställt över potentiella hackeroffer. Listan utgör det ”mest detaljerade forensiska bevismaterialet hittills”, skriver nyhetsbyrån i sitt avslöjande.

Gruppen ska ha arbetat i flera års tid för att försöka ta sig in i 4 700 Gmail-inkorgar tillhörande allt från Ukrainas president Petro Porosjenko till en av Vatikanstatens medarbetare i Kiev och det ryska punkbandet Pussy Riot.

– Det är en önskelista över vilka man ville nå för att öka ryska intressen, en huvudlista av individer som Ryssland skulle vilja spionera på, besvära, misskreditera eller tysta, säger Keir Giles, chef på analyscentret Conflict Studies Research Center i brittiska Cambridge, en av de fem experter som AP intervjuat om fyndet.

Oppositionella kändisar

Majoriteten av de identifierade målen ska befinna sig i USA, Ukraina, Ryssland, Georgien och Syrien.

Förutom amerikanska politiker, bland dem även några republikaner, har hackergruppen riktat in sig på viktiga affärsledare i USA. I Ryssland har man fokuserat på oppositionella kändisar, som Pussy Riot, oppositionspolitikern Alexej Navalnyj och oljemagnaten Mikhail Khodorkovsky som kritiserat Putin och i dag lever i exil.

– Vi har ingen tvekan om vem som ligger bakom dessa attacker. Jag är säker på att det är hackare som kontrolleras av ryska säkerhetstjänsten, säger Artem Torchinskiy, projektchef vid Navalnyjs anti-korruptionskampanj till AP.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN