Major är Bidens trognaste följare

Nu tassar gatuhunden in i Vita huset

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Från herrelös till Vita huset.

Snart skriver Joe Bidens schäfer Major historia.

För första gången flyttar en adopterad gatuhund in i presidentbostaden.

Det kanske räcker att Donald och Melania Trump verkar vara som hund och katt emellanåt. Under deras fyra år i Vita huset har där nämligen varken bott hund eller katt.

Trump var den första presidenten som inte haft ett husdjur i maktens boning sedan James K Polk, som styrde USA 1845–1849. Å andra sidan har han hunsat många av sina anställda och gett flera ministrar på pälsen.

Biden skriver historia

Men nu är ordningen återställd när Joe Biden, 77, tar med sig de tolvåriga schäferhundarna Champ och Major till Washington – och därmed skriver historia.

Schäfern Major blir den första gatuhunden någonsin att flytta in i Vita huset, enligt NBC.

Joe Biden med schäfern Major som den blivande presidenten adopterade från ett hem för herrelösa hundar.
Foto: Stephanie Gomez / AP
Joe Biden med schäfern Major som den blivande presidenten adopterade från ett hem för herrelösa hundar.

I november 2018 adopterade Biden honom från Delaware Humane Association – ett välgörenhetscenter i hans hemstat som hittar nya hem åt herrelösa hundar och katter.

– Vi är så glada att välkomna Major till Bidenfamiljen och vi är tacksamma åt Delaware Humane Association för deras jobb med att hitta permanenta hem för Major och ett ett oändligt antal andra djur, sa Joe Biden då, skriver People.

Döpt efter smeknamn

Champ har varit i familjen sedan julen 2008 – och redan bott i vicepresidentresidenset vid flottans observatorium i Washington under Bidens åtta år som Barack Obamas andre man. Champ är döpt efter det smeknamn Bidens far hade åt honom som liten pojke.

Den blivande presidenten visar ofta sina två hundar i sina sociala mediekonton och drog sig under kampanjandet inte för att försöka med ”hundtricket” på väljarna.

”Låt oss sätta en hund i Vita huset igen”, skrev han i en Instagramvideo som lades upp i dagarna innan valet, med en bild på Joe och Jill Biden tillsammans med Major – samt en rad andra vovvar i ”Biden Harris”-utstyrslar.

I oktober lade han upp ett klipp där Major slickade honom i ansiktet och skrev att han hade en stor (”Major” på engelska) motivation.

Hundkonton på sociala medier har jublat över att åter vara representerade i världens mäktigaste hus. Och skådespelaren Justin Theroux, som också adopterat en gatuhund, Kuma, skickade ett skamligt förslag å tikens vägnar.

”Hej Major. Singel. Och på jakt efter en kampanjpartner,” skrev han på en bild på Kuma.

Champ och Major blir de första hundarna som sätter sina tassar i Vita huset sedan familjen Obamas portugisiska vattenhundar Bo och Sunny.


Fler jyckar som haft en president som husse

Foto: AP
Laddie Boy.

Laddie Boy, 1920–1929
Warren G Hardings (president 1921–1923) airedaleterrier var första husdjur i Vita huset att ofta synas i media – ibland i låtsasintervjuer i tidningar. Lojala Laddie Boy hämtade presidentens golfbollar när han träffat ett träd, hade en egen stol till kabinettmöten och frontade Hardings djurrättskampanjer.

Foto: AP
King Tut.


King Tut
Herbert Hoover, president 2019–1933, köpte sin belgiska vallhund King Tut under sin valkampanj och skickade ut bilder på honom med hunden över hela landet.

Foto: AP
Fala.


Fala, 1940–1952
Franklin Roosevelt (president 1933–1945) tog ofta med sig sin välkända svarta skotska terrier på sina resor och gjordes inför valet 1944 till åtlöje efter att det blev känt att han råkat glömma kvar Fala på Aleuterna och tvingats betala dyra skattepengar för att hämta tillbaka honom.

– Ni kan kritisera mig, min fru och min familj, men ni kan inte kritisera min lilla hund. Han är skotsk och alla dessa anklagelser om att spendera pengar har gjort hans lilla själ rosenrasande, sa Roosevelt i ett tal som anses ha vunnit honom valet.

Foto: AP
Checkers.


Checkers
När Richard Nixon kampanjade till vicepresident under Dwight D Eisenhower 1952 anklagades han för att ha lagt undan kampanjpengar i ett hemligt konto – men försvarade sig i ett tal.

– Jag köpte bara en sak och det var en gåva jag inte kommer att ge tillbaka, sa han, och hänvisade till den svartvita cockerspanieln, Checkers, som han gett till sina döttrar.

Nixon, som varit nära att tvingas hoppa av, hade efter talet i stället fått ökat stöd.

Foto: AP
Lucky.


Lucky
Ronald och Nancy reagan anländer till Vita huset efter en helg i Camp David tillsammans med Lucky, en Bouvier des Flandres. Nancy Reagan lär ha sagt att hunden växte från att vara en fluffig boll till att anta storleken av en ponny.

Foto: AP
Socks.


Socks, 1989–2009, och Buddy, 1997–2002
Gatukatten ska 1991 ha hoppat i famnen på Bill Clintons (president 1993–2001) dotter Chelsea när hon var på väg hem från en pianolektion. Socks var Vita husets enda husdjur tills familjen Clinton skaffade labrador retrievern Buddy. Husdjuren hatade varandra – Clinton ska ha sagt att han lyckades medla bättre mellan Israel och Palestina än med Socks och Buddy – och Hillary Clinton skrev en barnbok baserad på amerikanska barns brev till förstahusdjuren.

Foto: AP
Spot Fetcher.


Spot Fetcher, 1989–2004
George W Bushs (president 2001–2009) springerspaniel var första husdjur att bo i Vita huset under två presidentskap. Spot Fetchers mamma var George H W Bushs hund Mille och hon hade fötts i Vita huset under Bush den äldres presidentskap. George W Bush hade totalt tre hundar och en katt.

Foto: AP
Bo och Sunny.

Bo, 12, och Sunny, 8
Barrack Obama (president 2009–2017) och hans fru Michelle hade lovat sina döttrar att köpa hund om de skulle flytta in i Vita huset. De fick den portugisiska vattenhunden Bo av senatorn Ted Kennedy och senare Sunny, en tik av samma ras.


Foto: AP
Geten Whiskers.

Fler djur i Vita huset

Martin van Buren hade tigerungar.

James Buchanan hade en örn.

Theodore Roosevelt hade en björn.

Calvin Coolidge hade en dvärgflodhäst.

Benjamin Harrison hade geten Whiskers, hans son ska ha haft två alligatorer.

PODD Trumps 71 sista dagar

Hur blir Donald Trumps 71 sista dagar i Vita huset? Aftonbladet Daily pratar med USA-expert Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE