Kritik mot Demokraternas folkfest

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Tiotusentals människor strömmade ut på gatorna för att fira Joe Bidens seger när det stod klart att han vunnit presidentvalet.

Demokrater – som länge kallat Trumps massmöten under pandemin för oansvariga – får nu skarp kritik för folkfesten.

– Det är dubbelmoral. För demokrater spelar viruset ingen roll – men när vi samlas är det tydligen jordens undergång, säger republikanen Marko Kepi.

Sonya Kovacic, 33, diskade hemma i Brooklyn-lägenheten. Plötsligt hörde hon ett dundrande glädjevrål och tutanden från gatan.

På mobilen fann hon svaret på varför: Biden hade vunnit valet.

– Jag och min rumskamrat rusade ner på Fulton Street. Alla var ute – folk klappade och dansade. Det var total folkfest!, säger hon.
Hon följde segertåget till triumfbågen vid Prospect Park. Där var det ännu fler som spelade musik, slog på stekpannor, sjöng, dansade i den varma eftermiddagen – även senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, som höjde armarna i segergester och jublade med folkmassan.

Sonya Kovacic firade med skumpa.
Foto: Privat
Sonya Kovacic firade med skumpa.
Foto: Emelie Svensson
Oftast bär hon dock mask när hon är ute.

Sonya stannade där i timmar med vänner. De köpte champagne och sköt korkar på gatorna.

– Jag var så glad. Det var underbart. Det känns som om vi har haft det längsta året någonsin. När Trump vann kände jag mig nästan deprimerad, så jag tror att vi behövde ett ögonblick där vi alla bara kollektivt firade. Det kändes underbart att omges av folk igen, säger Sonya.

Gatufesterna med tiotusentals människor som stod axel mot axel, syntes inte bara i New York, utan även i Los Angeles, Atlanta, Philadelphia och Washington D.C.

Foto: Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Fest i Pennsylvania
Foto: Jenni Girtman / TT NYHETSBYRÅN
Jubel i Georgia.
Foto: Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
Glädje i New York.

Det är ovanlig syn under pandemin, särskilt för demokrater. Under valkampanjandet har de politiska lägren nämligen valt motsatta strategier: Trump ordnade stora massmöten, och Biden satsade på avskalade små event med social distansering.

”Politiskt stunt”

Republikaner har inte varit sena att rikta skarp kritik mot massfirandet. Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany sågade Joe Biden för att han inte kommenterade ”superspridar-firandet” framför Vita huset i helgen.

Marko Kepi, 31, grundare till klubben NYC Republicans, säger att han körde genom New York och kunde knappt tro sina ögon när han såg hur demokrater trängdes på gatorna under lördagen.

– Det bevisade att all den sociala distansering de har tjatat om har varit ett politiskt stunt, säger han.

Foto: Matthew Durnin
Marko Kepi

– Det är dubbelmoral. För demokrater spelar viruset ingen roll – men när vi samlas är det tydligen jordens undergång, fortsätter han.

Han tycker att det är ironiskt hur samma personer som har varit måna om att stänga ner samhällen och ha små avskalade politiska möten, plötsligt verkar ha glömt bort viruset.

– De stod som packade sillar! Jag skulle verkligen vilja höra deras förklaring. Att anklaga republikaner för massmöten har varit en total bluff. Vi republikaner har ofta skojat om att ”viruset kommer glömmas bort 4:e november”, dagen efter valet. De motbevisade oss inte direkt, säger han.

Aldrig ifrågasatt

Men Marko tycker dessutom att de inte har några skäl för att fira, eftersom att valutgången inte är helt klar, enligt honom. Han väntar nu på att domstolarna ska kunna vända valresultatet och han litar inte på alla de poströster som demokrater framförallt skickat in.

Han tror visserligen att även Trump-anhängare hade firat på samma sätt om det stått klart att de hade vunnit. Men samtidigt har republikaner aldrig ifrågasatt stora valmöten, säger han.

– Även personer från New Yorks hälsokommission var ute och firade. Samma personer varnade nästa dag för en andra virusvåg och att sjukhusen kommer fyllas igen. Det är verkligen hyckleri. Demokrater borde ha firat via videosamtal, som de hyllat så mycket de senaste månaderna, säger Marko Kepi.

Foto: Emelie Svensson
Keltoum Mazid

Inte bara republikaner är skeptiska. Newyorkaren Keltoum Mazid, 40, säger att hon visserligen var väldigt upprymd över att Biden vann, men tittade bara på firandet hemifrån eftersom att hon inte vill utsätta sig för onödiga risker.

– Jag var glad över att folk firade, men samtidigt orolig på grund av Covid. Folk verkade åtminstone använda munskydd, men jag hoppas att de sätter sig i karantän efteråt och testar sig.

”Går inte att stoppa”

Det var på sätt och vis dubbelmoral av demokrater att gå ut och fira, tycker hon.

– Fast jag tror inte Trump-supportrar bär masker i samma utsträckning – det är skillnaden. Samtidigt skulle de kanske ha varit mer försiktiga.

Perry Serpa, 55, tycker att man inte kan stoppa folk från att fira. Han firade personligen hemifrån, men hans två söner festade natten lång på New Yorks gator.

– Folk behövde gå ut och uttrycka den lättnaden som de kände. Jag såg bilder på hur folk inte behöll avståndet till varandra, men de bar däremot munskydd. Det ser man inte på Trump-valmöten. Där blir de uppmanade att ta av sig maskerna, säger han.

Foto: Emelie Svensson.
Perry Serpa

Även Sonya Kovacic understryker att majoriteten av alla som festade i lördags hade munskydd på sig. Dessutom säger hon att alla kritiserade Black Lives Matter-protesterna på samma sätt i somras, men hon har hört att de folksamlingarna inte bidrog till en ökning av coronafall, eftersom att många verkar ha använt munskydd samtidigt som demonstrationerna skedde utomhus.

Men hon rycker på axlarna och säger att det kanske trots allt ligger något i kritiken.

– Det var en sådan där sak som bara sker en gång i livet. Vi var alla tvungna att kollektivt andas ut av lättnad och vara med varandra. Det var värt risken. För mig åtminstone.

Publicerad:

LÄS VIDARE