Motorvägen som kan avgöra valet

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

FLORIDA. Längs en enda motorväg i Florida bor nyckelväljarna som sägs välja USA:s presidenter.

Även i år kan invånarna kring Interstate 4 vara barometer för hela valvinsten.

– Det är ett stort ansvar, säger Lazhane Hall, 24.

Motorvägen I-4 i Florida skulle lika gärna kunna kallas för ”vägen till Vita Huset”.

Det är den mest avgörande regionen – i en av de viktigaste nyckelstaterna.

Republikanerna vinner alltid norra Florida, medan de södra delarna är demokraternas högborg.

I mitten utspelar sig det verkliga slagfältet. Väljarna i regionen kring I-4, som löper från Daytona i öst till Tampa i väst, skiftar ofta mellan partierna.

Även i år kan invånarna kring Interstate 4 vara barometer för hela valvinsten.
Foto: PONTUS HÖÖK
Även i år kan invånarna kring Interstate 4 vara barometer för hela valvinsten.

Kampanj-bliztkrieg

Längs denna bit asfalt är det stor bredd på väljargrupperna: Motorvägen slingrar sig genom storstäder med universitet och nöjesparker eller lummiga villaförorter. Men även stadsdelar med hög arbetslöshet, och landsbygd med trailerparker.

Det märks att kandidaterna vet vad som står på spel längs Floridas mittfåra.

Här har de fört kampanj-bliztkrieg de senaste veckorna. Biden och Trump höll nyligen duellerande valmöten i Tampa på samma dag, och deras familjemedlemmar har varit dragplåster på andra håll kring I-4. Allt för att knipa de sista rösterna.

Bush vann med 537 röster

Historien visar också att det räcker med ett par hundra röster för att tippa valet åt ena eller andra hållet. Som för tjugo år sedan när Florida blev huvudkaraktär i valdramat mellan Al Gore och George W. Bush år 2000, och Högsta domstolen slutligen dömde till Republikanernas fördel. Då vann Bush med endast 537 röster, av nära sex miljoner.

Ska Joe Biden vinna Florida, måste han ro hem storstäder längs I-4, som Tampa.

Trump har starkare stöd på landsbygden. Och för den sittande presidenten står ännu mer på spel i Florida – utan den så kallade ”solskens-staten”, har han en mycket smal väg till vinst.

Aftonbladet tog temperaturen på väljarna längs I-4 för att se åt vilket håll de svingar denna gång.
 


Foto: PONTUS HÖÖK

Daytona Beach

Befolkning: 69 000
Tillhör Volusia county, som röstade på Trump (54,8%) 2016.

Vid floden i centrala Daytona Beach ligger ett bibliotek som omvandlats till vallokal för de som vill förtidsrösta. Röd-blå-vita politiska banderoller sticker upp som buketter i rabatterna vid parkeringen.

Vince Frocillo, 56, tänder en cigarett och sätter sig på sin Harley Davidson. På t-shirten bär han ett klistermärke som visar att han har röstat.
– Det gick hur smidigt som helst – bara på tre minuter, säger han.

Rösten lade han på Trump, precis som för fyra år sedan. Han är nöjd med vad presidenten åstadkommit de senaste åren.
Även om hans valdistrikt röstade övervägande på Trump 2016, säger han att området är rätt blandat med olika typer av väljargrupper.

– Men de flesta jag känner är republikaner. Trump har hållit sina löften och levererat de senaste åren. Han är ingen vanlig politiker. Ekonomin blommade – ända till pandemin slog till, säger han.

Foto: PONTUS HÖÖK
Foto: PONTUS HÖÖK
Vince Frocillo, 56, i Daytona Beach, Florida, känner sig säker på att Trump tar hem segern.

Han är säker på att Trump vinner rubbet. Särskilt tack vare hans hemstat.

– Det kommer tusentals människor till Trumps rallys. Till Biden kommer typ – åtta personer? Jag har en känsla av att Biden-väljarna kommer att vara för självsäkra och tro att han vinner. Då går de inte och röstar.

Han litar inte på opinionsmätningar för en sekund. Särskilt med tanke på vad som hände 2016, då Hillary Clinton spåddes vinna enligt undersökningar. Vince tror att många som röstar på Trump vågar inte säga det, för då blir de utmålade som rasister och sexister. Men när de står ensamma i valbåset och ingen tittar på, väljer de Trump.

– Han är vad vi röstade på: en anti-politiker. Han gör det han gör – för folket, inte bara för att få röster. Det finns ingen jag känner som är för Biden, de är i så fall anti Trump. Valet handlar om honom, säger han.

– Jag lyssnar inte på retoriken, och bryr mig inte om han visar sina skattedeklarationer. Men jag tycker inte heller att det är viktigt att prata om vad Joe Bidens son kan ha gjort eller inte. Det är bara smutskastning. De ska visa mig vad deras politik handlar om, fortsätter han.

På parkeringen står också Vincent, 70 som är militärveteran, och säljer Trump-kepsar. Även han har röstat på affärsmannen från New York. Han tycker att Trump har hållit de löften han gav för fyra år sedan, och de viktigaste frågorna enligt Vincent är att ha råd med sjukvård och att ta itu med de hårda politiska motsättningarna i landet.

– Vi är ett team och borde arbeta tillsammans. Fienden finns utanför gränserna, och de kan agera om vi är upptagna med att slåss mot varandra, säger han.

Foto: PONTUS HÖÖK
Militärveteranen Vincent, 70, la sin röst på Donald Trump.

Att Trump tar hem Daytona är han säker på. Det blir en jordskredsseger nationellt också.

– Det är ingen tävling ens. Se vad han möter för motstånd mot – det är bara oljud. De är inte personer som agerar, utan de vill skapa oordning.

En bit därifrån – på den kända Daytona-stranden – köper Clemente Marte, 44, glass till familjen. Dom kommer ursprungligen från Dominikanska republiken, men har bott i Florida i de senaste åren.  

– Florida gillar Trump! Jag gillar Trump, även om många andra inte gör det. Han har hanterat ekonomin och pandemin väl. Framförallt är det bra att alla har fått utökat ekonomiskt stöd. Biden är för mycket ”bla bla bla”, säger han.

 

Foto: PONTUS HÖÖK
”Jag gillar Trump, även om många andra inte gör det. Han har hanterat ekonomin och pandemin väl”, säger Clemente Marte, 44 (till vänster i bild).

Foto: PONTUS HÖÖK

Orlando

Befolkning: 287 000
Tillhör Orange County, som röstade på Clinton (60,4%) 2016.

Den breda motorvägen löper genom lövskogar, in i metropolen Orlandos förorter, med skyskrapor som dyker upp i horisonten.

Under de sista kritiska valdagarna kommer presidentens son, Eric Trump för att trumma upp entusiasmen i staden med sina många nöjesparker; Disney World, Universal Studios, Sea World.

Men karusellerna har stannat under pandemin, och stan har drabbats hårt ekonomiskt. Över tio tusen personer har hittills blivit uppsagda från parkerna.

– Vi älskar Florida, och kommer aldrig att svika er!, ropar Eric från en scen under valmötet i förorten Longwood.

Foto: PONTUS HÖÖK

Publiken som sitter på fällstolar utomhus, ropar ”fyra år till!”, och bakgrunden surrar syrsorna medan kvällssolen kastar skuggor över den dammiga vägen.

Andi Sefick, 54 kommer ut från valmötet tillsammans med sin väninna. Hon är skeptisk till att tala med media, för hon anser att de är fake. Trump får hennes röst i år. Bland annat eftersom att hon anser att Demokraterna låter demonstranter bränna städer, plundra och förstöra under protester som hon sett bilder på det senaste halvåret.

– De säger att det är ”fredliga protester”, trots att alla sorters galenheter händer. Alla platser som haft upplopp har varit demokratiska städer eller delstater, säger hon.
– Det är flera städer som en gång var underbara – Philadelphia, Atlanta, New York, San Francisco – som har gått helt åt helvete under demokratiskt styre, fortsätter hon.

Foto: PONTUS HÖÖK
Andi Sefick, 54, tror att Trump fortsätter styra landet i fyra år till.
Foto: PONTUS HÖÖK

Biden svarar undvikande och han får alldeles för mjuka frågor från media, jämfört med Trump, tycker hon.
– Se bara på debatterna – Trump fick till och med slåss med moderatorn. Biden tror att han förtjänar att vara president. Jag vet att många röstar på honom bara för att de är trötta på Trump, och de tror att de ska få Kamala Harris snart som president istället, det är galet.

Hon tror att Trump fortsätter styra landet i fyra år till. Men Andi är djupt oroad över det som Trump talat om: Att poströster inte går att lita på.
Därför har hon själv sett till att förtidsrösta genom att gå till en vallokal.

– Vi kan förlora Florida om det fuskas med rösterna. Jag vet att Trump kan ta hem Florida, baserat på entusiasmen jag upplevt här. När jag var på event för ett par veckor sedan var energin elektrisk!

Ett par minuter senare kör Eric Trumps motorkaravan förbi på den smala vägen. Andi Sefick gör sig beredd med mobilkameran när stadsjeeparna susar förbi.

Foto: PONTUS HÖÖK
”Vi måste få ett mer jämlikt rättssystem”, säger Lazhane Hall, 24, som tänker lägga sin röst på Joe Biden.

På andra sidan stan sitter Lazhane Hall, 24  i sin bil utanför mataffären. Hennes son Xario, som sover i baksätet, fyller ett år just idag, och hon förbereder hans kalas med Nicke Nyfiken-tema.

I våras blev hon uppsagd från en restaurangkedja på grund av pandemin. Det har varit riktigt tufft ekonomiskt, säger hon. Men nu känner hon att saker och ting börjar öppna upp allt mer i Orlando. Hon kommer att rösta på Joe Biden på självaste valdagen.

– Trump var oförberedd på att hantera coronapandemin – och blev till och med själv sjuk. Så jag tror inte att han är beredd på något som världen kastar på honom. Men det tror jag Biden är, säger hon.

Den allra viktigaste frågan för Lazhane Hall är att ta itu med polisbrutalitet, särskilt aktuellt med i år med George Floyd och fler svarta amerikaner som dött under ingripanden.

– Det dödandet måste få ett slut, och vi måste få ett mer jämlikt rättssystem, säger hon.

Hon märker att det bor många Trump-supportrar i hennes område, men hon tror att det blir jämnt, baserat på opinionsmätningarna. Hon känner ett starkt ansvar som Florida-bo längs Interstate 4.

– Många unga är inte intresserade av att rösta. Särskilt inte på några personer som Biden eller Trump. Så jag känner ett ansvar att rösta så att vi kan få en bättre president.

 


Foto: PONTUS HÖÖK
”Jag vill att Trump ska bort och sluta förstöra landet”, säger Mary-Ellen Benoit, 77, i Polk City.

Polk City

Befolkning: 2700
Tillhör Polk County, som röstade på Trump (55,4%) 2016.

Längre västerut har glasfasaderna bytts ut mot höbalar, lador och apelsinodlingar. I en trailerpark vid Polk City har Mary-Ellen Benoit, 77, sitt hem. Hon sitter i en gungstol utanför och klappar hunden Daniel medan hon läser en deckare.
Mary-Ellen, som poströstat tror att Trump vinner i hennes område.
– Det beror på att många här är helgalna! Han har lockat fram alla tokstollar ur sina vrår, säger hon.

Flera av hennes grannar har flaggor som hyllar Trump. Men Mary-Ellen sticker ut i området. På hennes trapp sitter banderoller med ett kryss över presidentens namn och texten: ”I detta hus tror vi på Black Lives Matter, kvinnors rättigheter och att vetenskap är på riktigt”.

– Det är höger, kristet, republikanskt och rednecks här – och alla är Trump-supporters. De hissar sydstatsflaggan på sina trucks och i sina trädgårdar. De är 20-30 år bakom resten av landet. Det är som om vissa av dem fortfarande tror att de slåss i inbördeskriget, säger hon, och fortsätter:

– Jag vill att Trump ska bort och sluta förstöra landet. Jag vill ha tillbaka de värden som vi strävat efter, som suddats ut av Trump och hans supportrar. Folk är galna och dumma.

Foto: PONTUS HÖÖK
Mary-Ellen Benoit, 77, tillsammans med hunden Daniel.

Själv kommer hon från Massachusetts, ett liberalt område där hon upplever att fler har högre utbildning än på den lilla orten längs I-4 där hon nu bott i snart ett årtionde.
Hon tycker att många Trump-anhängare röstar blint på republikanerna.

– Flera av dem är fortfarande stötta över att en svart man kunde bli vald till president. Och nu är de stötta över att en svart kvinna försöker bli vicepresident. Om man ser till vad som hänt de senaste fyra åren förstår jag inte hur man kan rösta på Donald Trump – han är en katastrof!

Den viktigaste för Mary-Ellen är miljöfrågan, och att USA återinför några av de miljöskyddslagar som rivits upp. Hon tycker också att man måste ta bättre hand om fattiga, hemlösa och arbetare.

– Många säger ”ekonomin är så bra”. Ja, det är bra – om du är miljonär, företagsledare eller höjdarpolitiker. Men det hjälper inte den lilla personen med ett jobb, med minimilön. Jag vill se jämlikhet för kvinnor, homosexuella, invandrare – och alla som Trump bara vill krossa under sin häl. Enligt mig är det vad Amerika grundades på.

 


Foto: PONTUS HÖÖK

Tampa

Befolkning: 400 000
Tillhör Hillsborough County, som röstade på Clinton (51,5 %) 2016.

I downtown Tampa sitter Juan Escalera, 57, på gräsmattan vid stans flod och iakttar sitt femåriga barnbarn som leker vid en fontän.
Han kommer från Puerto Rico, men bosatte sig i Tampa för fyra år sedan. Sin röst har han lagt på Biden.
– Jag vill se förändring jämfört med hur det ser ut nu. Jag motsätter mig inte all politik som Trump fört, men jag vill ha något mer effektivt, säger han.

Foto: PONTUS HÖÖK
Juan Escalera, 57, tillsammans med dottern Joan Escalera, 29.

En stor orsak till att han anser att Trump måste bort, är på grund av hur presidenten hanterat invandrare och separerat barn från föräldrar vid mexikanska gränsen. En annan är agerandet under pandemin.

– Att han inte ens tycker att pandemin är ett problem – det är det verkliga problemet, säger han.
– Ytterligare en sak är rasmotsättningarna. Trump säger att han inte är en rasist, men då beter man sig inte då.

Några hundra meter därifrån går Ed Varney, 49, med sin vän. Han ser Trump som en businessman och gillar hur han hanterat ekonomin, men tycker allt snack om invandring och ”the wall” vid mexikanska gränsen har varit löjligt.

Foto: PONTUS HÖÖK
Tampa-bon Ed Varney, 49, har inte röstat på 20 år.

Han vågar inte prata politik med sin Biden-röstande vän. Det är alldeles för känsligt, precis som för många andra amerikaner runt middagsbord och på arbetsplatser fortfarande.
Och Ed röstar inte i valet – det har han inte gjort på 20 år.

Orsaken: Röstkaoset i Florida år 2000.

Han höll på Al Gore då, men valet avgjordes i domstol, och då vann Bush, minns han. Det kändes som om allt var riggat.
– Då blev jag avtänd på all politik och att rösta överhuvudtaget. Spelar det ens någon roll vem som vinner?

 

Foto: PONTUS HÖÖK
Aftonbladets Emelie Svensson och Pontus Höök på plats i Florida.

PODD USA-valet: Slutspurten

Aftonbladet Daily pratar med Emelie Svensson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE