Xi varnar för ”krossade kroppar”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Polis jagar en demonstrant i Hongkong under söndagen.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Polis jagar en demonstrant i Hongkong under söndagen.

Protesterna i Hongkong har nått en ny "livshotande" nivå, säger polisen efter att en mindre bomb exploderat och en polis knivskurits under natten.

Kinas president varnar för att alla försök att splittra landet kommer att resultera i "krossade kroppar och ben smulade till pulver".

Nya manifestationer pågår i Hongkong på måndagen efter en helg med våldsamma protester.

Under söndagen övergick fredliga demonstrationer till kaotiska scener när demonstranter och polis började slåss. Bråken började när några aktivister gick till attack mot civilklädda poliser.

Svartklädda aktivister kastade bensinbomber mot en polisstation och andra förstörde butiker och tunnelbanestationer. En mindre bomb utlöstes på håll när en polisbil körde förbi. Polisen säger att den liknade bomber som brukar användas vid terroristattacker.

"Upprorsmakare"

En polis rapporteras ha blivit knivskuren i halsen.

– Våldet mot polisen har nått en livshotande nivå, säger Tang Ping-Keung vid polisen.

– De är inte demonstranter, de är upprorsmakare och brottslingar. Vilken sak de än kämpar för berättigar det aldrig sådant våld.

Samtidigt varnar Kinas president Xi Jinping att alla försök att splittra Kina kommer att resultera i "krossade kroppar och ben smulade till pulver".

Presidenten varnar

XI Jinping var i helgen i Nepal, där han enligt Kinas utrikesdepartement varnade alla som vill splittra det stora landet.

Utan att nämna någon region vid namn varnade presidenten för att centralregeringen inte kommer att se mellan fingrarna om demonstationer i landet går för långt.

Förutom att varna för krossade kroppar sade Xi att "alla externa makter som stöttar Kinas splittring kan av det kinesiska folket bara anses lida av vanföreställningar".

Protesterna har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Publicerad:

LÄS VIDARE