Förundersökning mot riksdagsledamot läggs ner

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Emma Carlsson Löfdahl. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Emma Carlsson Löfdahl. Arkivbild.

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl har lagts ned.

– Sammantaget framkommer ingenting som pekar på att något brott har begåtts, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck.

Tidigare i år kunde Aftonbladet visa att Emma Carlsson Löfdahl under flera år hyrt sin makes bostadsrätt i Stockholm. Hon betalade 13 000 kronor i månaden trots att avgiften för lägenheten bara var 2 500 kronor i månaden. Från 2017 tog hon ut den maximala bostadsersättningen från riksdagen på 8 600 kronor för övernattningslägenheten.

Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren, säger att man undersökt bostadsmarknaden i Stockholm för att se om hyran hon betalade var skälig.

– Hon har betalat den här hyran till sin make. Vad han sedan har gjort med detta kan man bara spekulera i, säger han.

Nedlagd förundersökning

I våras inledde Bengt Åsbäck förundersökningen om misstänkt bedrägeri. Utredningen visar att Carlsson Löfdahl betalat hyra till sin man på ett sätt gör att hon har rätt till ersättning från riksdagen. Sammantaget har enligt åklagaren ingenting framkommit som tyder på att något brott begåtts.

Bengt Åsbäck pekar på att ingenting i regelverket begränsar vem riksdagsledamoten hyr bostaden av.

– Vi har noggrant gått igenom makarnas ekonomi. Det är det som har tagit tid, det har varit ett väldigt tidsödande arbete, säger han.

– Frågan har varit om hon har haft de här kostnaderna eller är det bara ett upplägg, ett skenavtal. När man är gift har man typiskt sett en gemensam privatekonomisk sfär.

Emma Carlsson Löfdahl var tidigare medlem i Liberalerna, men har lämnat partiet. Hon har kvar sin riksdagsplats. Under våren tog hon så kallad time out, men fortsatte att ta ut fullt arvode.

Blivit hotad

Emma Carlsson Löfdahl skriver i ett inlägg på Facebook att det har varit "läskigt" att ha varit föremål för förundersökning, men att det nu känns skönt att åklagaren kommit fram till att "allt varit enligt regelverket".

Hon kommenterar också sitt arbete i riksdagen. Under våren har hon inte varit där och voterat. Anledningen ska vara att hot riktats mot henne. Emma Carlsson Löfdahl har dock för avsikt att sitta kvar på sin plats.

"Trycket har varit hårt på mig att lämna min riksdagsplats. Anledningen till att jag stannar kvar är att jag fått förtroendet av väljarna att företräda dem och detta kommer jag att fullfölja. Det är inte media eller hatare på sociala medier som avsätter ledamöter", skriver hon.

TT har sökt Emma Carlsson Löfdahl.

Publicerad:

LÄS VIDARE