Dadgostar står fast vid hotet att fälla Löfven

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Nooshi Dadgostar, 35, är storfavorit att ta över som V-ledare efter Jonas Sjöstedt.

Hon står fast vid hans hot att fälla regeringen om den lägger skarpa förslag om marknadshyror och förändrad arbetsrätt.

– Ja, självklart. Det här är ett löfte som vi har talat om för statsministern ett flertal gånger, sa hon i SVT:s Agenda.

Vänsterpartiets hot att fälla Stefan Löfven försvinner inte med Jonas Sjöstedt.

På den digitala kongressen om en dryg månad väljs efterträdaren. Av allt att döma blir det vice partiledaren Nooshi Dadgostar som just nu är den enda kandidaten att ta över.

På söndagskvällen intervjuades hon i SVT:s Agenda och stod fast vid partiets röda linjer: Marknadshyror och förändringar i arbetsrätten. Båda står med i januariavtalet och är hjärtefrågor för Centerpartiet.

– Då har vi sagt och lovat att det inte längre finns någon tolerans för den här statsministern. Det har vi sagt för nästan två år sedan, det är ingen nyhet för regeringen. Går de fram med ett sådant förslag provocerar de fram ett misstroende riktat mot statsministern, sa Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dagostar intervjuades i SVT Agenda på söndagskvällen.
Foto: SKÄRMAVBILD SVT
Nooshi Dagostar intervjuades i SVT Agenda på söndagskvällen.

Om regeringen röstas bort, vad är vunnet då? undrade programledaren Anders Holmberg.

– Statsministern kommer troligen att dra tillbaka det här förslaget. Det är orimligt att köra över sitt eget regeringsunderlag på det här sättet. Det tror jag inte att han är obegåvad nog att göra.

Fick rätta sig själv

Nooshi Dadgostar fick omedelbart rätta sig själv.

– Förlåt, inte regeringsunderlag. Men vi har tolererat statsministern med två väldigt tydliga löften. Vi kan inte gå med på att man chockhöjer människors hyror och försämrar anställningstryggheten så kraftigt som man vill göra.

Nooshi Dadgostar var därmed ett närmast ordagrant eko av det Jonas Sjöstedt sagt de senaste åren om hotet att fälla regeringen tillsammans med M, KD och SD.

Foto: LOTTE FERNVALL
Statsminister Stefan Löfven.

”S har tappat tron”

Senare i intervjun fick hon frågor om vad Vänsterpartiet behöver göra för att vinna tillbaka arbetarväljare.

– Vi behöver vara självkritiska. På de orter där vi historiskt har varit väldigt starka har de rödgröna i stort tappat i stöd. Det finns en mycket stor besvikelse på att det år för år blir sämre. Den ekonomiska tillväxten kommer inte alla till del. Socialdemokratin och högerpartierna har på något sätt tappat tron på att det går att göra något åt det.

Hon sa att Vänsterpartiet måste fokusera på de stora ekonomiska frågorna och formulerade en ny position för partiet i svensk politik.

– Vi har historiskt i socialdemokratins skugga kunnat vara den lilla vänsterkraft som har dragit socialdemokratin åt vänster och kanske haft rätt egentligen. Den rollen går inte att ha längre. Vi behöver kliva fram nu, på en ny arena, och ta ett mycket större politiskt ansvar för de stora samhällsprojekten.

Publicerad:

LÄS VIDARE