Stockholm öppnar för familjekarantän för att stoppa smittan

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Familjekarantän kan införas i Stockholm för att bromsa coronasmittan.

Det skulle betyda att den som bor med någon smittad måste isolera sig.

– Bestämmer vi oss för det kan det gå ganska fort, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, till SVT:s Aktuellt.

Frågan om isolering av familjemedlemmar till den som testas positivt för covid-19 har diskuteras ända sedan pandemin startade. I Sverige har det hittills inte funnits några sådana rekommendationer.

Folkhälsomyndighetens presskonferens under tisdagen öppnade statsepidemiolog Anders Tegnell för lokala restriktioner i Stockholm. På frågan om när de kan införas svarade han:

– Exakt vad det blir håller vi på att diskutera, men någon av de närmaste dagarna.

På Folkhälsomyndighetens presskonferens under tisdagen öppnade statsepidemiolog Anders Tegnell för lokala restriktioner i Stockholm.
Foto: JIMMY WIXTROM
På Folkhälsomyndighetens presskonferens under tisdagen öppnade statsepidemiolog Anders Tegnell för lokala restriktioner i Stockholm.

Öppnar för familjekarantän

Senare på kvällen, i SVT:s Aktuellt, uppgav Björn Eriksson att familjekarantän finns med som en möjlighet i de pågående diskussionerna mellan Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm.

– Det kan man tänka sig när det gäller restriktioner kan till exempel röra sig om att man är hemisolerad när man bor i samma hushåll, när man har varit i nära kontakt med någon som är smittad.

Björn Eriksson ville inte svara på hur många dagar en sådan karantän ska gälla, men enligt Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendation ska en patient som testas positivt för covid-19 hålla sig hemma minst sju dagar efter att symtomen startat och dessutom ha haft minst två feberfria dagar. För patienter utan symtom gäller samma regler från den dag de testades positivt.

Så mycket har smittan ökat

Smittan i Region Stockholm har ökat den senaste tiden. Förra veckan var 2,2 procent av alla coronatester positiva. Veckan före var den siffran 1,3 procent.

– Den nedåtgående trenden är bruten. Den senaste veckan hade vi fortfarande låga nivåer, men en rejäl ökning, sa Björn Eriksson i Aktuellt.

Foto: SVT
”Jag själv är oroad för att vi ska få en andravåg och att vi ska få fler smittade”, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i Aktuellt.

– Smittökningen gäller alla åldrar och det är geografiskt väl spritt. Det finns inga kluster som vi kan hitta.

Beslutet kan fattas fort

Ett beslut om familjekarantän kan fattas med kort varsel, enligt Björn Eriksson.

– Det är Folkhälsomyndigheten som diskuterar med oss regioner när man tycker att det är läge. Bestämmer vi oss för det kan det gå ganska fort.

Björn Eriksson uppmanar nu stockholmarna att fortsätta tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid sjukdom:

– Det finns ingen anledning att slappna av när det gäller att följa rekommendationerna. Nu gäller det att vi tar i ännu mer så att det inte blir en ökning och att vi slipper restriktioner.

Vårdbehovet i Region Stockholm ligger hittills kvar på låga nivåer. Vid uppdateringen under tisdagseftermiddagen fanns 27 coronapatienter, varav två på intensiven, vid något av länets akutsjukhus. Det är en ökning med tre patienter sedan fredagens rapport.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE