Unga förstagångsväljare vill se Pennsylvania blått

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

GETTYSBURG. Joe Biden besökte på tisdagen nyckelstaten Pennsylvania och höll tal om vikten av att ena den splittrade nationen.

Där möttes han av unga studentsupportrar som längtar efter att skifta delstaten till Demokraternas fördel när de nu för första gången får rösta i ett presidentval.

– Biden måste kapitalisera på det faktum att presidenten fått covid för att vinna, säger Grace Torrance, 21.

Joe Biden anlände till både glädjerop och protester i Gettysburg, Pennsylvania – en symboliskt viktig plats som räknas som en historisk vändpunkt i det amerikanska inbördeskriget.

Det var alltså ingen slump att Biden valde just Gettysburg för att tala om hur man ska ena nationen i tider av djup polarisering.

– Vi har en alltför ljus framtid för att den ska gå på grund i vrede, hat och splittring, sa han under talet.

Joe Biden under sitt tal vid Gettysburg.
Foto: Andrew Harnik / AP TT
Joe Biden under sitt tal vid Gettysburg.

Men på åkrarna utanför visade sig splittringen tydligt, om än i liten skala. Där samlades ett 50-tal Trump-supportrar för att visa sitt missnöje med ”Sleepy Joe Biden”, som de kallar honom.

Men även ett 20-tal Biden-supportrar, främst unga högskolestudenter, var på plats för att stötta presidentkandidaten. Madison Miller, 21, är en av dem. Hon tror att Biden behöver fokusera på att nå ut till just unga väljare.

– Det skulle få honom mer aktuell. Trump har visserligen dominerat nyhetsrapporteringen den senaste veckan, men det är för negativa saker, säger hon.

Pennsylvania är en av de vågmästarstater som är särskilt viktig i slutstriden för båda kandidater.

”Kanske kan skifta till blått”

Här vann Trump med liten marginal 2016 –  med endast 44 000 röster – och det var en av tre delstater som tippade valet till Republikanernas favör. Många tror att Demokraterna i år har chans att vända delstaten till sin fördel – och än så länge leder Biden i Pennsylvania, enligt opinionsundersökningarna.

– Det kommer att bli tufft. Just mitt område kommer nog ratt östa rött tyvärr, men förhoppningsvis är detta året där städer som Philadelphia, Harrisburg och Pittsburgh gör skillnad. Men alla måste se till att rösta – då kanske kan vi skifta Pennsylvania till blått, säger Madison.

Det hon tycker lockar med Biden är att han är en progressiv kandidat som lyssnar på minoriteter och kvinnor, och att han slåss för reproduktiva rättigheter. Något hon tycker Trump aldrig har brytt sig om.

– Även om Biden inte är perfekt, är det en start för att ge röst till alla de som inte haft det tidigare, säger hon.

Hennes vän Grace Torrance, 21, tycker att det är surrealistiskt att Biden nu kommit till hennes hemmaplan.

 – Han är någon jag ser upp till för hans orubblighet, och för att han tagit sig igenom så många tuffa motgångar i sitt liv. Det är häftigt att han är så nära, säger hon.

Foto: Emelie Svensson
Grace Torrance, 21

Flera av deras vänner är cokså på plats med skyltar och t-shirts som avslöjar deras politiska färg. Samtliga är optimistiska om att Biden kan knipa Pennsylvania – och därmed kan de själva bli avgörande för att han vinner nationellt.

– Jag är försiktigt optimistisk. Mycket kommer att hänga på Pennsylvania, och det är därför det är viktigt att många demokrater kommer ut och stöttar, säger Grace, som själv varit volontär för Demokraterna.

Hon tror att om Biden orkar håller uppe ångan de närmaste veckorna, samtidigt som coronasmittade Trump sitter i karantän i Vita huset, blir det som kan avgöra valet.

–  Biden måste kapitalisera på saker som att presidenten har fått covid, och han måste få amerikanska folket att inse att vi inte kan stå ut med kaoset längre. Han är den vi måste vända oss till för att komma tillbaka på rätt spår igen.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE