Putilov sökte asyl i Sverige redan 2003 – men nekades

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Högerpopulisten Egor Putilov bluffade sig in i Sverige 2006.

Men redan tre år tidigare ansökte han om och fick avslag på en asylansökan, avslöjar tidningen Arbetaren.

Då kallade han sig Yuri Popov – en 18-åring som flytt Ryssland tillsammans med sin pojkvän.

Tidningen Arbetaren avslöjade nyligen hur Egor Putilov lurade Migrationsverket när han ansökte om uppehållstillstånd i slutet av 2006. Enligt tidningen använde han en påhittad identitet, Alexander Yarovenko, samt en påhittad kärlekshistoria och fiktiva kärleksbrev.

Nu rapporterar Arbetaren nya uppgifter om personen som oftast går under pseudonymen Egor Putilov.

Han ska redan 2003 försökt få asyl i Sverige. Då under ett helt annat namn, annan ålder och en annan historia.

När Migrationsverket registrerade hans asylansökan i november 2003 gällde det en 18-årig man vid namn Yuri Popov, skriver Arbetaren. Enligt egen utsago hade han flytt tortyr och förföljelse i Ryssland tillsammans med sin pojkvän.

1 av 6 | Foto: ARBETAREN

Trädde fram på Pride

Arbetaren har varit i kontakt med ett antal personer som haft kontakt med Yuri Popov mellan 2003 och 2006.

David Langlet, dåvarande ordförande för Amnestys hbt-grupp i Stockholm, berättar för tidningen hur Popov och pojkvännen framträdde offentligt med sin historia på Pride 2005.

– De framstod som lågmälda och mjuka på något sätt. Jag minns att det var väldigt jobbigt, för de framstod som väldigt sympatiska personer och man kunde verkligen förstå att de hade haft det för jävligt. Vår roll var att hjälpa till att få uppmärksamhet om situationen och deras asylfall, säger han till Arbetaren.

Putilov intervjuades även under namnet Popov i RFSL:s tidning ”Kom ut”.

Reste runt i Asien

Migrationsverket avslog Yuri Popovs asylansökan den 2 december 2005 och beslutade att han skulle avvisas. Han fick även ett negativt besked i utlänningsnämnden och i juli 2006 ett tredje, definitivt, nej.

Under tiden som asylprocessen pågick 2006 reste han och pojkvännen runt i Asien. De skickade bilder och reseskildringar till två kvinnor de lärt känna i Sverige – bland annat den kvinna som Putilov senare uppgav sig ha ett förhållande med när han under namnet Alexander Yarovenko fick uppehållstillstånd 2007.

Frågade om förfalskade pass

En av kvinnorna är 15 år senare övertygad om att Yuri Popovs och pojkvännens pass var förfalskade.

– De frågade mig och andra hur man får tag på förfalskade pass med de här namnen. Sedan visade de upp dem. Jag tror att de gjordes utomlands och att de kom på posten, säger hon till Arbetaren.

Egor Putilov är i dag skribent på den högerpopulistiska sajten Samhällsnytt.

Yuri Popov är ett av flera namn och identiteter som han använt genom åren. Enligt Dagens Nyheter står det numera Martin Dahlin i folkbokföringen.

Anställd på SD:s riksdagskansli

Personen har tidigare skrivit artiklar för flera stora nyhetsredaktioner, bland annat Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio, och arbetat som handläggare på Migrationsverket. Han har även varit anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli och fått flera invandringskritiska debattinlägg publicerade.

Efter att Aftonbladet avslöjat hans många identiteter sa han upp sig från SD:s kansli. Han pekades ut som en potentiell säkerhetsrisk.

Publicerad:

LÄS VIDARE