Navalnyj förd till Berlin för vård

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj flögs tidigt på lördagsmorgonen från Omsk till Berlin, uppger Washington Post och New York Times.

Läkarna säger sig ha hittat kemiska substanser på den ryske oppositionspolitikerns kläder och händer, men tonar ner hans hälsoproblem.

Ett tyskt ambulansflyg landade i den sibiriska staden redan på fredagskvällen.

Ombord fanns tre tyska läkare som tilläts undersöka Navalnyj, som befinner sig i koma. De gav sitt godkännande att han var i skick att föras ut ur landet.

FLygplanet lyfter från en flygplats i Omsk, Ryssland.
Foto: Elena Latypova / TT NYHETSBYRÅN
FLygplanet lyfter från en flygplats i Omsk, Ryssland.

Klockan 08 på lördagsmorgonen, lokal tid, sågs planet lyfta, uppger vittnen för nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

Läkarna hindrades dock från att träffa Navalnys fru, Julia Navalnaja, på sjukhuset, som på fredagen vädjade till president Vladimir Putin att låta maken få föras utomlands.

”Jag ansöker officiellt hos dig med en begäran om tillåtelse att föra Aleksej Navalnyj till Tyskland”, skrev hon på Twitter utan något officiellt svar.

Foto: Dmitri Lovetsky / TT NYHETSBYRÅN
Aleksej Navalnyj vid protester i Moskva hösten 2019.

Hittat kemiska substanser

Oppositionspolitikern Alexej Navalnyj, som är stark kritiker av Putin, var på väg med flyg från Tomsk till Moskva i torsdags morse när han insjuknade med symtom på förgiftning och planet tvingades landa i Omsk.

Vad han råkat ut för är oklart, och läkarna i staden Omsk kommer med motstridiga uppgifter. Å ena sidan har de hittat vad som kallas industriella kemiska substanser på Navalnyjs kläder och händer.

Å den andra talar de om magproblem.

– Just nu har vi arbetsdiagnoser. Den huvudsakliga är problem med kolhydratbalansen, alltså störning i matsmältningen, säger chefsläkaren Aleksandr Murachovskij.

”Löjeväckande lögner”

Anastasia Vasiljeva, Navalnyjs personliga läkare, avfärdar dock Murachovskijs teorier om problem med matsmältningen och ämnesomsättningen som löjeväckande lögner.

– Det här är en förgiftning som har orsakat en svår störning i ämnesomsättningen, säger hon enligt Interfax.

Navalnyjs stab anklagar nu myndigheterna för att ha fördröjt flygningen till Tyskland för att eventuella spår av en förgiftning ska försvinna ur kroppen, skriver Washington Post.

Här kan du följa flygplanets resa i realtid.

Publicerad:

LÄS VIDARE