Trumps fråga: Skjuta upp valet?

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s medborgare går till val i höst. Eller?

Det frågar sig i alla fall presidenten Donald Trump.

På Twitter skriver han: ”Skjuta upp valet tills folk kan rösta ordentligt och säkert?”.

Inlägget på Twitter kommer efter diskussioner om poströster, något som Trump i våras menade skulle leda till valfusk.

Demokraterna vill underlätta för poströster med hänvisning till risk för smittspridning under pandemin. Något som skulle öka risken för bedrägeri enligt presidenten.

Kritisk mot Twitter

I slutet av maj hotade president Donald Trump att stänga ned hela Twitter, efter att sajten faktagranskat presidentens inlägg om just poströstande.

”Det finns ingen chans (noll) att poströstning leder till något annat än allvarligt röstfusk” skrev Trump.

Under inlägget la Twitter in en länk med texten ”få fakta om poströster”. Klickade man på länkarna kom man till en sida med rubriken: ”Trump gör ogrundat påstående om att poströstning leder till röstfusk”.

Något som fick presidenten att rasa mot plattformen som han menade ”tystade konservativa röster”.

Ligger efter Biden i mätningar

Att skjuta upp det amerikanska valet, som ska hållas den 3 november enligt lag, är dock inget presidenten själv kan besluta om.

Enligt den amerikanska konstitutionen kan bara kongressen ändra valdatumet. Demokraterna har majoritet i representanthuset, och sannolikheten att de kommer ställa sig bakom en sådan förändring är liten skriver TT.

Presidenten ligger efter motståndaren Joe Biden i flera opinionsmätningar.

Trumps utspel på sociala medier möttes av kraftiga reaktioner.

Aktiemarknader, oljepriset och dollarpriset skakades om rejält.

– Det har självklart påverkat marknaden, säger Priya Misra på investeringsbanken TD Securities till Reuters och fortsätter:

– Det är inte bara en osäkerhet vem som vinner utan en osäkerhet om hela processen.

Dow Jones störtdök men hämtade sig under torsdagen, indexet S&P 500 backade 1,39 procent och Nasdaq föll med 0,94 procent på onsdagen.

Både oljepriset och guldpriset föll också efter presidentens inlägg på Twitter.

S&P 500 gick ytterligare ned under torsdagen och slutade på minus 0,38 procent. Nasdaq vände emellertid upp igen och slutade på plus 0,43 procent.

Kritik från alla håll

Flera demokratiska politiker har efter Trumps utspel gått ut och protesterat.

Kongressledamoten Raja Krishnamoorthi skriver på Twitter att "Trump har inte befogenheten att senarelägga valet, och höstens val kommer att genomföras som planerat oavsett vilka konspirationsteorier han försöker sprida."

Även Ellen Weintraub, som är kommissionär i den federala valmyndigheten, säger att Trump inte har rätt att flytta valet, och tillägger att det "inte borde flyttas", rapporterar Reuters.

Inte heller Trumps partikamrater tilltalas av presidentens förslag. Såväl senatens majoritetsledare Mitch McConnell som representanthusets minoritetsledare Kevin McCarthy avfärdar tanken på att skjuta på valet.

– Vi har i de federala valens historia aldrig ställt in ett val, säger McCarthy.

Efter reaktionerna tycks Trumps medarbetare vilja tona ner betydelsen av presidentens utspel

– Presidenten lyfter bara en fråga om kaoset som Demokraterna skapat genom att kräva poströstande, säger Hogan Gidley, pressekreterare för Trumps valkampanj.

Publicerad: