Politiker kräver svar från regeringen om klaner

Av:

Publicerad:

Flera politiska partier kallar polisledningen och inrikesminister Mikael Damberg (S) till riksdagens justitieutskott.

Anledningen är den uppmärksammade radiointervjun om kriminella klaner i Sverige.

– Vi kan inte tillåta andra rättsordningar och klanvälde att etablera sig i Sverige, säger Johan Pehrson (L), ledamot i justitieutskottet.

Riksdagens justitieutskott hanterar frågor som rör polisen och rättsväsendet. Flera ledamöter reagerar starkt på uttalandet från vice rikspolischef Mats Löfving om att runt 40 kriminella nätverk av klaner eller släkter etablerat sig i Sverige för att begå brott.

– Vi kallar Mats Löfving och rikspolischefen till utskottet för att ge en djupare beskrivning av problematiken, och höra vilka åtgärder som de föreslår, säger Andreas Carlson (KD), vice ordförande i justitieutskottet

Löfving vill bland annat kunna avlyssna personer som inte är misstänkta för brott, en åtgärd som Carlson också vill se. KD vill också införa visitationszoner och utöka kameraövervakningen.

Även utskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) vill att polisledningen kommer till justitieutskottet. Han reagerar kraftfullt på uttalandet att klaner etablerar sig i Sverige för att gå brott.

– Är det så så är det för jävligt. Det måste vi i samhället möta upp. Vi måste möta nätverken hårt mot hårt.  

Mikael Damberg.
Foto: LOTTE FERNVALL
Mikael Damberg.

Har regeringen grepp om situationen?

Liberalernas Johan Pehrson vill att rikspolischefen och inrikesminister Mikael Damberg (S) kallas upp till utskottet för att svara på frågor om vad man från regeringens sida gjort för att stoppa de kriminella släktnätverken. Han anser inte att regeringens 34-punktsprogram och den uppmärksammade polisoperationen ”Rimfrost” är tillräckligt.

– Vi måste utröna om regeringen har grepp om situationen. Om inte regeringen är förmögen att leverera relevant lagstiftning så måste det komma från utskottet. Det handlar om sekretessregler, vilka typer av provokativa åtgärder som polisen får använda men självklart också straffvärdet, säger Johan Pehrson (L).

Klanvälde etablerar sig med vägspärrar

L-riksdagsledamoten ställde för en knapp vecka sedan en skriftlig fråga i riksdagen till statsrådet Mikael Damberg om kriminellas vägspärrar i förorter som rapporterats under senaste tiden.

– Vägspärrar finns normalt i krigszoner där terrorister tar över delar av ett land. Vi kan inte tillåta andra rättsordningar och klanvälde att etablera sig i Sverige med egna vägspärrar. Även om det inte är permanent utan tillfälliga vägspärrar så är det ett tecken på att man har tappat greppet om den orten där det förekommer, säger Johan Pehrson.

Kriminaliteten biter sig fast

Också Moderaternas ledamot Johan Forssell ifrågasätter regeringens åtgärder.

– Det är många saker det finns anledning att ställa frågor kring. Den här beskrivningen men även det faktum att vi tyvärr verkar gå mot ännu ett rekordår med antalet skjutningar. Vi ser ingen minskning vad gäller antalet skjutningar och sprängningar och då befarar jag att den här kriminaliteten har bit sig fast och jag ifrågasätter om regeringen har kontroll över den här situationen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till Sveriges Radio att han ofta hör poliser vittna om gängkriminalitet kopplat till klanstrukturer. 

– Vi har ett myndighetsgemensamt arbete där nu alla myndigheter har fått i sin instruktion att de ska jobba med brottsbekämpande arbete mot den här typen av kriminella nätverk.

Foto: KRISTER HANSSON
Polisen på plats i Hjällbo, Lövgärdet i Göteborg.
Publicerad: