Ny mutation av coronaviruset sprids snabbare

Muterade i Europa – sprids i USA

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett nytt coronavirus har upptäckts, som sprider sig ännu snabbare än sin föregångare.

Men mutationen tycks inte göra människor mer sjuka.

– Det verkar som att vi haft tur med just den här mutationen. Men det betyder inte att en annan mutation inte kan dyka upp och ta över, säger Erica Ollmann Saphire, som arbetat med studien, till CNN.

En ny global studie har hittat starka bevis för att en ny form av coronaviruset har spridit sig från Europa till USA i slutet av mars. Den nya mutationen gör att viruset har större sannolikhet att smitta människor, men den tycks inte göra människor mer sjuka än de tidigare varianterna av coronaviruset, rapporterar CNN.

Studien är publicerad i tidskriften Cell, och en av de som arbetat med den är Erica Ollmann Saphire på La Jolla Institute for Immunology:

– Detta är nu den mest dominanta form som smittar människor, säger hon till CNN om mutationen.

– Det är detta som nu är viruset.

Erica Ollmann Saphire på La Jolla Institute for Immunology.
Foto: La Jolla Institute for Immunology/Ken Hansen
Erica Ollmann Saphire på La Jolla Institute for Immunology.

Kan påverka vaccin

Nästa steg är att undersöka om denna nya form av coronaviruset kan kontrolleras med ett vaccin.

Mutationen har påverkat strukturen i viruset, och de vaccinkandidater som just nu testas har framställts med hjälp av äldre virusstammar.

Forskarna utreder nu möjliga konsekvenser för vaccinet.

Det nya viruset verkar föröka sig snabbare i övre luftvägarna, alltså i näsan, bihålan och halsen, vilket skulle kunna förklara varför det sprids enklare.

Men tester på 1 000 inlagda coronapatienter i Storbritannien visar att de som smittats med det nya viruset inte blev sämre än de med den tidigare mutationen.

”Vi har haft tur”

Forskare har oroat sig över att den nya mutationen, som sprids snabbare, skulle kräva ett bättre immunförsvar. Men smittade människors antikroppar verkar neutralisera det nya viruset lika bra som det gamla.

– Det var en lättnad, säger Erica Ollman Saphire till CNN.

Hon berättar också att man fortsätter att undersöka även andra mutationer, som kan göra människor mer sjuka, till skillnad från denna variant.

– Det verkar som att vi haft tur med just den här mutationen. Men det betyder inte att en annan mutation inte kan dyka upp och ta över. Vi måste fortsätta vara vaksamma.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE