Publicerad:

Pekas ut som ”tjallare” – mördare svårt misshandlad i fängelse

Av:

Publicerad:

Dömde mördaren Martin Törnblad, 27, har misshandlats i fängelset – igen.

Den här gången skedde det efter att en kriminalvårdare pekat ut honom som ”golare”, enligt hans egen version.

Läkarna fick lappa ihop hans trasig käke med titanplattor.

För andra gången på bara några år har dömde mördaren Martin Törnblad, 27, misshandlats svårt i fängelset, rapporterar Östra Småland.

Vakterna hittade honom blodig i sin cell i somras. Själv minns han ingenting utan vaknade upp med stora skador i huvudet och röntgenundersökningarna visade flera frakturer i ansiktsskelettet, rapporterar tidningen.

Kirurgerna fick lappa ihop käken med titanplattor och skruv.

1 av 5
Martin Törnblad, 23, dömdes till 18 års fängelse för mordet på sin flickväns pappa.

Hamnat i konflikt

Dagen före misshandeln hade Törnblad hamnat i en konflikt med en kriminalvårdare på anstalten. I sin anmälan till Justitieombudsmannen skriver han själv att kriminalvårdaren pekade ut honom för att ha ”golat”, skvallrat inför andra intagna på anstalten.

Martin Törnblad kräver att den anställde ska sluta och menar att det kriminalvårdaren gjorde äventyrar hans säkerhet.

”Hon medger att hon begått tjänstefel och att hon äventyrat min säkerhet vilket hon vill be om ursäkt för och sen bara tro att det är lugnt, men min säkerhet är osäker över lång tid”, skriver han.

Mikael Wallin, chef för anstalten i Tidaholm, vill inte bekräfta för Östra Småland att händelsen har ägt rum.

– Jag har inte sett någon JO-anmälan och vi har inte blivit ombedda att kommentera någon sådan, men det kan finnas en viss fördröjning, säger han.

– Men om det påstås att vi hanterat ärenden på ett olämpligt sätt så kommer det att göras en utredning och den visar om fel begåtts.

Det var i slutet av sommaren 2012 som lantbrukaren och mångmiljonären Göran Lundblad mystiskt försvann. Först två år senare fick polisen ett genombrott i utredningen.

Misshandlad tidigare

Martin Törnblad berättade för Missing People var han och flickvännen Sara Lundblad, dotter till Göran Lundblad, hade grävt ner Göran på en åker. Innan dess hade de skjutit ihjäl honom med en hagelbössa. Motivet uppges vara pengar och båda dömdes till 18 års fängelse för mord.

Även hösten 2015 misshandlades Martin Törnblad av andra medfångar. Två dömda mördare dömdes för att ha slagit, stampat och hoppat på hans huvud.

– Jag har sagt att jag ska berätta vem som mördade min svärfar och det har spridit sig på avdelningen. Nu får jag stryk för att jag inte ska gola, sa Törnblad i förhör då.

Efter misshandeln flyttades 27-åringen från Kumla till Tidaholmsanstalten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN