Nu kan vi höra vindens ljud på Mars

Av:

Publicerad:

För första gången i världshistorien har vindens ljud på planeten Mars spelats in.
Det var Nasas rymdsond Insight som lyckades med konststycket.
Man uppskattar att vindhastigheten vid inspelningarna ligger på mellan fem och sju meter per sekund.

– Att lyckas spela in det här ljudet var en helt oplanerad överraskning, säger forskaren Bruce Banerdt på Nasa.

Den 26 november landade Insight på Mars – med rungande applåder här på jorden. Uppdraget är att göra mätningar om vad som pågår inuti i den röda planeten, men nu har man alltså lyckats göra ett spektakulärt fynd på ytan.

– Men i vårt uppdrag att mäta rörelse på Mars ingår naturligtvis rörelse som orsakas av ljudvågor, förtydligar Banerdt.

Känsliga sensorer

Två väldigt känsliga sensorer på rymdfarkosten lyckades fånga upp vindvibrationerna. Den ena är en lufttryckssensor som sitter inuti Insight. Den andra är en seismograf som sitter på själva landningsdäcket. Den ska så småningom placeras ut på planetens yta av sondens robotarm.

De två instrumenten registrerade vindbruset på olika sätt. Lufttrycksensorn samlar meteorologiska data och registrerade luftvibrationerna direkt. Seismografen registrerade vibrationer på land som orsakas av vinden som rör sig över rymdfarkostens solpaneler. De är strax över två meter i diameter vardera och sticker ut från farkostens sidor som ett par jätteöron.

Enligt Nasa är det första gången man lyckats registrera ljud från Mars som det mänskliga örat kan höra. Ljudets frekvens är väldigt lågt eftersom atmosfären på Mars nästan uteslutande består av koldioxid och den är därmed väldigt tunn.

– Det är bokstavligen det ljud är – förändringar i lufttrycket, säger Don Banfield InSights vetenskapsledare på Cornell University i Ithaca och tillägger:

– Du hör det när du pratar med någon på andra sidan rummet.

Publicerad:

LÄS VIDARE