Mutor i utbyte mot Trumpbenådning utreds

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Patrick Semansky/AP/TT
USA:s avgående president Donald Trump.

USA:s justitiedepartement utreder misstankar om planer på olagliga överföringar av kampanjpengar till Vita huset i utbyte mot beslut om benådning från president Donald Trump.

I ett dokument, varav ungefär hälften rensats bort för att utradera utpekande information, som släppts av den federala domaren Beryl Howell beskrivs det hon kallar för en utredning om "mutor i utbyte mot benådning".

Utredningen har pågått åtminstone sedan augusti och tycks beröra lobbyister, advokater, en person som bidrog till kampanjer inför presidentvalet i november samt en person i fängelse som hoppades på att benådas av presidenten.

Tre personer

Dokumentet är på 18 sidor och antyder att lobbyister och advokater kontaktade höga befattningshavare i Vita huset och bad om benådning eller uppskjutet straff med hänvisning till "tidigare omfattande kampanjbidrag" och "förväntade framtida omfattande kampanjbidrag".

Handlingen klargör inte om några några tjänster verkligen utförts av Vita huset, och i de orensade delarna finns inga referenser till Trump eller hans kampanj.

Inga namn kan heller utläsas men federala åklagare i Washington DC ska ha mottagit bevis på planerna.

Enligt dokumentet har utredarna beslagtagit över 50 elektroniska apparater, däribland telefoner, surfplattor, bärbara datorer, externa hårddiskar och usb-minnen.

Åklagare uppger att de planerar att konfrontera tre personer med uppgifterna, för att sedan avsluta utredningen.

Ingen regeringstjänsteman

En befattningshavare på justitiedepartementet uppger att ingen regeringstjänsteman är eller har varit föremål för utredning.

I förra veckan benådade Trump sin tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som erkänt att han ljugit för den federala polisen FBI om samtal med en rysk diplomat inför Trumps tillträde 2017.

Trump lämnar sin post den 20 januari och väntas benåda flera personer fram till dess.

Publicerad: