Polisen: Det är en hemsk köttmarknad

”Jättemånga bordeller” – men så kan de bli färre

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots polisens tillslag mot bordellerna fortsätter sexhandeln – ibland på samma ställe där flera sexköpare just gripits.

Det visar 200 sekunders senaste program.

Nu vill polisen ha hjälp från allmänheten för att avslöja fler bordeller.

Läs nedan hur du ska göra om du misstänker att det pågår sexhandel i din närhet.

När Paolo Roberto för några veckor sedan togs fast i samband med polisens tillslag mot en bordell i centrala Stockholm och därefter Hans Forsberg, M-topp i Kungsbacka, vid ett tillslag i Göteborg fick den pågående sexhandeln stor medial uppmärksamhet.

Även större polisinsatser tidigare i år, med ett stort antal personer som lagfördes för köp av sexuell tjänst, har orsakat stora rubriker.

Trots det pågår sexhandeln för fullt, dygnet runt.

– Polisen har gjort insatser och kommer fortsätta göra det. Sexhandeln fortsätter ju, inte oförminskat, för den är kraftigt störd av de här insatserna och det arbetet som pågår. Däremot har det här med sexmissbruk att göra i grunden, säger Christian Frödén, gruppchef vid polisens människohandelssektion i Stockholm.

Han säger att omfattningen av prostitutionen är konstant stor, även nu under den pågående coronapandemin, och svår att greppa.

Christian Frödén, gruppchef vid polisens människohandelssektion i Stockholm.
Christian Frödén, gruppchef vid polisens människohandelssektion i Stockholm.

Omfattningen är helt omöjlig att uttala sig om. Säg att det ligger 130-140 annonser ute i Stockholmsområdet i dag och säg att hälften av dem har någon som styr och organiserar och främjar säljandet av sex. Då säger det något om omfattningen – och det pågår precis hela tiden.

Enligt Frödén finns det ”ett jättestort antal bordelliknande lägenheter i Stockholm just nu”.

Exakt hur många går det inte att fastslå.

– Det är jättesvårt att säga hur många bordeller det finns. På en adress kan det ju finnas två, tre lägenheter med två eller tre tjejer i varje. Sen om de är utan hallickar eller om de är styrda av någon, det är också svårt att säga.

Efterlyser hjälp från allmänhet

Enligt Frödén är problemet med att få fast fler sexköpare att det kräver en hel del spaning utanför lägenheterna och även spaning på internet för att hitta annonserna.

För att kunna avslöja fler bordeller och gripa fler sexköpare vill polisen därför ha hjälp från allmänheten.

– Polisen arbetar på olika sätt med den här frågan, framförallt har allmänheten nu börjat tipsa oss och det vill vi gärna uppmuntra att man gör. Att man ringer in när man ser sådana här rörelser i bostäder. Vi arbetar även med hotell, Airbnb och hostels som vill ha vår hjälp.

Läs nedan om hur du ska göra om du misstänker att sexhandeln pågår i din närhet.

Andrahandslägenheter blir bordeller

Tidigare rättsfall, där personer dömts för exempelvis koppleri, visar att det är vanligt att hallickarna flyttar runt sin bordellverksamhet genom att hyra lägenheter i andra hand på olika adresser. Genom olika metoder kommer hallickarna över nya lägenheter. Många som har hyrt ut sin lägenhet har inte vetat om vad som pågått i deras bostäder, utan fått veta det först när polisen kontaktat dem. Några upptäckte att deras hem blivit bordell exempelvis när de gjorde oanmälda besök eller kom för att hämta post.

En kvinna som Aftonbladet varit i kontakt med säger att hon märkte att väldig många män sprang in och ut från en intilliggande lägenhet, alla tider på dygnet.

– Jag visste inte hur jag skulle göra. Jag var rädd för mina barns skull, man vet inte vad de är kapabla till.

Kvinnor flyttas: Sätter rating på dem

Även de sexsäljande kvinnorna flyttas runt mellan olika platser.

– En till två veckor i varje stad för att vara den ”nya tjejen i stan” och få en ny kundkrets, säger Christian Frödén.

Detta görs för att kunna ge sexköparna tillgång till ”nya kvinnor”.

– De här männen som köper sex, de sitter ju och kollar in de här sexsajterna när det har kommit nya tjejer till stan. Man vill prova den nya varan, man sätter ratings (betyg, reds anm) och graderar: hur var den här tjejen? Det är en hemsk köttmarknad det handlar om.

Vad krävs ytterligare för att man ska stopp på sexhandeln?

– En fulländad samverkan. Att vi har en kedja av olika myndigheter och externa aktörer som vill jobba åt samma håll, som har ständig kontakt med varandra.

Frödén tror inte att polisen kan helt få stopp på sexhandeln, men att man genom förebyggande insatserna kan ”kraftigt störa” den. Han nämner behovet av att ha upparbetade kontakter mellan olika myndigheter och organisationer, men också att få allmänheten att ringa in tips och vara delaktiga.

– När vi hittar de här vinnande koncepten med allmänhetens deltagande och samverkan med olika myndigheter – då känner vi att vi börjar nå någonstans. Men det måste bli bättre, säger Frödén.

Vad krävs för att komma åt detta ytterligare?

– Det börjar med uppfostran av pojkar till män. Hur är synen på kvinnor? Det är startskottet för hur prostitutionssiffrorna ska se ut längre fram. Där börjar det.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Mira Micic och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publicerad:

LÄS VIDARE