Långvariga hostan var lungcancer – Elin Kjos, 32: ”Kaos varje dag”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Den långvariga hostan visade sig vara lungcancer.

Nu har träningsprofilen Elin Kjos, 32, fått beskedet att det inte finns något botemedel.

– Det är mentalt kaos varje dag, säger hon till Aftonbladet.

Elin Kjos, 32, har drabbats av lungcancer.
Foto: PRIVAt
Elin Kjos, 32, har drabbats av lungcancer.

Det var för drygt ett år sedan som tidigare elitsimmaren och träningsprofilen Elin Kjos drabbades av en envis hosta som vägrade ge med sig. Men till en början var det ingenting som oroade henne särskilt mycket.

– Jag tänkte att jag kanske hade fått pollenallergi, jag kände heller inget annat än hosta och körde därför på som vanligt. Sedan blev hostan värre och det blev en ganska allvarlig slemhosta och till slut kände både jag och familjen att det var dags att kolla upp det, säger Elin Kjos till Aftonbladet över telefon och förklarar att det dröjde länge innan hon fick beskedet att hon hade drabbats av lungcancer:

– I mars i år upptäckte de att jag hade en över tjugo centimeter stor tumör i höger lunga. Tumören i lungan opererades därför bort snabbt och sedan skulle jag få cellgifter. Beskedet vi fick då var att tumören var lokal och att jag egentligen skulle bli frisk efter det.

Foto: PRIVAT
”Idag körde jag förmodligen mitt sista träningspass på ett tag”, skrev Elin Kjos på Instagram tidigare i maj.

Cancern spred sig snabbt

Men förra fredagen fick Elin Kjos och familjen det besked som de hade fasat allra mest. På bara några veckor hade cancern spridit sig snabbt och nya metastaser hade också bildats.

”Som ett hårt jävla slag i magen. Helt plötsligt handlar den här fruktansvärda mardrömmen om en kamp för att ens överleva. Det finns inget botemedel för min cancerform och just nu finns det heller inga garantier för att jag ens får leva. Jag känner mig tom, skräckslagen, rädd, orolig och maktlöst”, skrev hon bland annat i ett långt inlägg på Instagram som Aftonbladet har fått tillåtelse att citera.

Elin Kjos förklarar att beskedet kom som en chock och att det stundtals är svårt att ta in.

– Det är mentalt kaos varje dag. Jag försöker bara tänka på att det måste gå. Men det är fortfarande svårt för mig att förstå att jag är så sjuk som jag faktiskt är. När man går från att tänka att man kommer vara frisk om några månader till att veta att jag kanske aldrig kommer bli frisk… Jag tror fortfarande jag lever i någon slags dimma och inte riktigt har förstått. När jag läser alla peppande och stöttande kommenterar från folk så har jag också svårt att förstå att det är mig det handlar om. Min cancer har spridit sig mycket de senaste veckorna, men jag känner mig inte så sjuk och tänker att jag borde må sämre. Jag mår som jag mår och ändå är jag sjuk. Det är obehagligt, säger Elin Kjos med samlad röst och fortsätter:

– Just nu får jag en kombinationsbehandling av cellgifter och immunterapi för att försöka bromsa spridningen. Men det är ingenting som kommer göra mig frisk, det är egentligen bara ett försök att hitta tid. Behandlingen håller på till mitten av juli, efter det vet vi inte vad nästa steg blir eftersom mycket beror på hur jag svarar på den här behandlingen.

Foto: PRIVAT
Elin Kjos får nu en kombinationsbehandlig av cellgifter och immunterapi.

Vännerna har startat insamling

Nyligen startade därför nära vännen och hälsoprofilen Renée Voltaire en insamling för att kunna bekosta alternativa behandlingar. Målet är att samla in en miljon kronor, och på bara två dagar är insamlingen uppe i över 300 000 kronor.

– Det är helt fantastiskt och jag är så rörd och känner mig överväldigad. Vi hoppas så att det är rätt person som ser detta så att vi kan hitta någon form av lösning. Tanken är att insamlingen ska öppna upp möjligheterna att kanske söka vård utomlands. Jag har jättehögt förtroende för min läkare på Karolinska och jag vet att de kommer ge mig den bästa tänkbara vården oavsett vad nästa steg blir.

– Men jag och min familj vill verkligen göra allt för att hitta andra lösningar och alternativa vägar om det skulle behövas. Vi kommer att testa allt – vad det än må vara. Det måste bara gå på något sätt.

Publicerad: