”Maskiner bakom raset på Wall Street”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Raset på Wall Street gick så fort att det omöjligt kan ha orsakats av människor.

Bakom antalet säljordrar som under en kvart rasade in på måndagseftermiddagen låg – maskiner.

Det hävdar börsexperter som Bloomberg News talat med, skriver Di.

När USA-börserna stängde på måndagskvällen hade Dow Jones-indexet backat med −4,6%, vilket motsvarar ett fall på 1 175 punkter – ett rekordras.

Många av börsaktörerna på Wall Street kände redan tidigt på måndagen att något inte stämde, och när kurserna på eftermiddagen började falla fritt ställde sig många frågan: Vad är det som pågår egentligen?, rapporterar Bloomberg News.

1 av 3 | Foto: AP Photo/Richard Drew
USA-börserna fortsätter kräftgången även denna vecka. Arkivbild.

Samma reaktion som 2010 – då New York-börserna rasade med 8 procent i ett slag – men den här gången väcktes misstankarna om att det handlade om maskiner som löpt amok, skriver Di. Under bara femton minuter vräktes det ut sådana mängder säljordrar att de omöjligen kan ha kommit från levande varelser, enligt börsexperter som Bloomberg talat med.

– Vi ringer upp kunder och säger att ett fall om 1 600 punkter beror mer på algoritmer och högfrekvenshandel än makroekonomiska händelser eller människor som springer till närmaste nödutgång, säger Jon Ulin på Ulin & Company Wealth Management till Bloomberg News.

”Gick för fort”

Ett börsfall har visserligen länge varit väntat. Men investerare menar att det som pekar på en inblandning av maskiner är att det gick så fort: under den där kvarten på måndagseftermiddagen störtdök kurserna och marknaden i princip kollapsade.

Walter Hellwig, senior vice president på BB&T Wealth Management, säger till Bloomberg News att bakom nedgången på morgonen låg mänskliga aktörer – men att robotar låg bakom eftermiddagens ras.

Stockholm föll

Börsfallet spred sig efter USA österut, till börserna i Hongkong, Tokyo och Stockholm. I Stockholm öppnade börsen med ett fall på 4 procent, men vid 14-tiden på tisdagen låg OMX på minus 2,24 procent.

Även i övriga Europa gick börserna ner och mycket pekar på en fortsatt nedgång i USA.

Publicerad:

LÄS VIDARE