Trump åkte på kampanjmöte – trots att medarbetaren var smittad

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trumps stab kände till att en kollega hade covid-19 när presidenten åkte på ett kampanjmöte i New Jersey på torsdagen, enligt CNN.

Detta har mötts av kritik, bland annat av CNN-ankaret Anderson Cooper.

– Att presidenten åkte dit trots att han visste att han hade haft nära kontakt med någon som hade testats positivt är oansvarigt, säger Cooper till kanalen.

Donald Trump och hans fru Melania Trump har båda testats positivt för covid-19, meddelade USA:s president själv via Twitter på fredagsmorgonen.

I USA rekommenderas invånarna i flera delstater att bära munsskydd men landets president har sällan setts med ett sådant. I en intervju på torsdagen, med Fox News, pekade han dock på att det är svårt att hålla social distans när man kampanjarbetar, detta med anledning av kollegan Hope Hicks, den första i staben som bekräftades smittad.

– Det är väldigt, väldigt svårt när vi träffar människor från militären och polisen och de kommer fram till dig. De vill kramas och pussas för att vi har gjort ett så bra jobb för dem. Du kommer nära dem och saker händer, sa presidenten till Fox News.

Donald Trump på väg från sitt flygplan under torsdagen, på väg från en insamling till presidentkampanjen. Detta skedde efter att hans stab visste att en medarbetare hade smittats, enligt CNN
Foto: AP
Donald Trump på väg från sitt flygplan under torsdagen, på väg från en insamling till presidentkampanjen. Detta skedde efter att hans stab visste att en medarbetare hade smittats, enligt CNN
Foto: AP

Hånade Biden

I den första valdebatten mot Joe Biden tidigare i veckan sa Trump att han tycker att munskydd är ”okej”. Samtidigt häcklade han Joe Bidens, enligt Trumps egen mening, överdrivna användning av dem.

– Jag bär inte munskydd som han gör. Varje gång man ser honom har han på sig munskydd. Han kan stå 60 meter bort och ändå ha på sig det största munskydd jag någonsin sett, sa Donald Trump.

Intensivt schema

Den senaste veckan har Donald Trump haft ett väldigt intensivt kampanjschema. Han har bland annat hållit flera kampanjmöten och presidentvalsdebatten, och under torsdagen träffade han bland annat kampanjdonatorer i New Jersey.

– Att presidenten åkte dit trots att han visste att han hade haft nära kontakt med någon som hade testats positivt är oansvarigt, säger CNN-ankaret Anderson Cooper i en intervju med kanalen.

Presidentparet smittade

Nyheten om Vita husets förra kommunikationschef, Hope Hicks, kom under natten. Enligt CNN blev det känt att hon testats positivt redan under onsdagen, när hon testades är däremot inte känt.

Hicks ska ha funnits ombord på presidentflygplanet Air Force One till och från debatten i Cleveland i tisdags.

Då nyheten om att Hope Hicks var smittad meddelade presidenten att även han och hans fru Melania testats. Och några timmar senare meddelade Trump att de båda hade testats positivt för viruset.

”Vi kommer sätta oss i karantän och börja vår återhämtningsprocess direkt. Vi kommer att ta oss genom detta tillsammans”, skrev Trump på Twitter.

Även vice president Mike Pence och hustrun Karen har testats. Ingen av dem har smittats med viruset.

Utrikesministern Mike Pompeo, som just nu är på en turné i Europa, meddelar att även han har testats för viruset men att resultatet var negativt för honom, skriver New York Times.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kommer att testas senare under fredagen, enligt CNN.

Biden: ”Sänder våra tankar”

Joe Biden, Demokraternas presidentkandidat, går nu ut med en hälsning till sin rival på Twitter efter att president Donald Trump bekräftats vara smittad av corona.

“Jill och jag sänder våra tankar till president Trump och Melania Trump och hoppas på snabbt tillfrisknande. Vi kommer att fortsätta att be för hälsa och säkerhet för presidenten och hans familj” twittrar Joe Biden.

Foto: AP
Donald Trump på väg tillbaka in till Vita huset efter kampanjmötet i New Jersey.

Trump, Bolsonaro och Johnson

Donald Trump är nu en av flera världsledare som har haft viruset. Tidigare har bland annat Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Brasiliens ledare Jair Bolsonaro haft viruset.

Enligt Johns Hopkins universitet har nästan 7,3 miljoner människor i USA smittats av coronaviruset. Över 207 000 människor har dött som en följd av coronaviruset.

 

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE