Kesellakris efter tysk mejeribrand: ”Tomt i hyllorna”

Av:

Publicerad:
Foto: Kallestad, Gorm / TT

Arlas mejeri i tyska Upahl brann för ett par veckor sedan.

I dag är produktionen uppe i 25 procent av normal kapacitet men en produkt är särskilt drabbad.

– Sen någon vecka tillbaka har vi ingen kesella att leverera, säger Erik Bratthall, presschef på Arla.

Den 19 november bröt en brand ut i Arlas mejeri i tyska Upahl. Alla anställda klarade sig oskadda men produktionen har avstannat.

Inledningsvis stod mejeriet helt stilla, rapporterade tyska NDR då.

Nu är 25 procent av normal kapacitet igång. Men däremot kommer det råda brist på en produkt som är särskilt i ropet veckorna fram till jul – kesellan.

– I Sverige påverkas framförallt våra leveranser av kesella, många älskar ju kesella i sina lussebullar så det här sker olyckligtvis precis i högsäsongen, säger Erik Bratthall.

Han berättar att det sedan några veckor inte längre finns någon kesella att leverera.

– Det är tomt på hyllorna, säger Erik Bratthall.

Preliminärt beräknas produkten göra comeback i vecka 51.

Till dem som är vana med kesella i sina lussebullar har Erik Bratthall ett tips som kanske kan lindra de eventuella besvär kesellakrisen orsakar.

– Använd mer smör, säger Erik Bratthall.

– Pröva att baka gammeldags lussebröd, det är faktiskt ett av de mest eftersökta recepten hos oss just nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN