Obduktion visar: George Floyd hade corona

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen Derek Chauvin är åtalad efter att ha pressat ned George Floyd mot asfalten tills han förlorade medvetandet – och sedan dog.

Flera obduktioner har gjorts för fastställa dödsorsaken.

En av dem visar att George Floyd bar på coronaviruset.

Den 25 maj  dog George Floyd, 46, efter ett polisingripande i Minneapolis, USA. När delstaten Minnesotas obduktionsrapport nu är klar visar det sig att Floyd testat positivt för coronaviruset, rapporterar CNN.

Doktor Andrew Baker, som lett den medicinska undersökningen, säger att den typ test av som utförts för obduktionen – kallad PCR – kan visa positivt för coronaviruset i flera veckor även efter att personen tillfrisknat.

Doktor Baker slår också fast att resultatet pekar mot att Floyd har haft covid-19 tidigare, men att Floyd inte var smittsam och att viruset inte spelat någon roll i hans död.

George Floyds obduktion visar att han hade coronaviruset i kroppen när han dog. Enligt läkaren tyder det på att han hade haft covid-19 för en tid sedan.
Foto: AP
George Floyds obduktion visar att han hade coronaviruset i kroppen när han dog. Enligt läkaren tyder det på att han hade haft covid-19 för en tid sedan.

Två rapporter: Gripandet var orsaken

George Floyd pressades ned mot marken av polisen Derek Chauvin, med ett knä mot nacken i 8 minuter. Floyd tappade medvetandet, men trots det lättade inte Chauvin på trycket.

Två obduktionsrapporter har slagit fast att Floyds död har orsakats av en annan person.

Men hur pass stor roll polisens grepp spelade skiljer sig åt mellan rapporterna.

Obduktionen som beställts av delstaten Minnesota konstaterar att Floyd dog av hjärtstopp efter tryck mot nacken. Men rapporten påpekar också att Floyds tidigare hjärtproblem samt förekomst av droger i kroppen kan ha spelat en roll.

En annan obduktion, beställd av Floyds familj, har i stället kommit fram till kvävning som dödsorsak. Trycket mot nacken begränsade såväl andning som blodflödet till hjärnan, enligt den rapporten.

– Huruvida han var berusad eller hade preparat i kroppen är irrelevant för dödsorsaken, som är dråp, alltså död på grund av en annan person. Slutresultatet, som är George Floyds död, skulle alltså inte blivit annorlunda, säger Floyds familjeadvokat Antonio Romanucci till CNN.

Kan få 40 års fängelse

Polisen Derek Chauvin sitter häktad och är åtalad för dråp, eller mord av andra graden som det heter i USA. Ett brott som kan ge 40 års fängelse.

Vid det uppmärksammade polisingripandet, som lett till en våg av massprotester runt om i världen mot polisens övervåld mot svarta, var även tre andra poliser närvarande.

Även dessa, Tou Thao, Thomas Lane och J. Alexander Kueng, är nu misstänkta för medhjälp till dråp och kommer att åtalas.

Samtliga fyra poliser har avskedats.

Foto: AP
Bild från dödsmisshandeln.
Foto: AP
Polisen Derek Chauvin.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE