25 personer i sekunden ville boka coronatest

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

När Region Stockholm öppnade för att alla skulle kunna coronatestas var intresset stort – för stort.

25 nya användare loggade in varje sekund, och redan innan det gick att boka tider låg regionens app nere.

Appen "Alltid Öppet" hade när testningarna öppnade för stockholmare på måndagsmorgonen problem med överbelastning.
Foto: TT
Appen "Alltid Öppet" hade när testningarna öppnade för stockholmare på måndagsmorgonen problem med överbelastning.

Från och med måndag den 15 juni öppnar Region Stockholm för att alla invånare i länet ska kunna testas för covid-19. Både för pågående infektion, så kallat PCR-test, och för genomgången infektion, antikroppstest.

Klockan nio på morgonen skulle det gå att boka tid för provtagning via regionens app, och på sin hemsida varnade Region Stockholm för att intresset skulle vara stort och tiderna gå åt snabbt. Men redan innan klockan hunnit slå nio låg appen nere.

Foto: TT
"För närvarande är det problem att ansluta till servern", var felmeddelandet som mötte många som försökte logga in för att boka sitt test.

Kapacitet för 10 000

– Väldigt många ville ladda ner appen samtidigt, så det blev en begränsning i kapaciteten. Men den har inte kraschat, säger Jessica Frenell, pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde.

Appen har kapacitet att hantera cirka 10 000 användare samtidigt – men belastningen var betydligt högre än så.

– Vi hade ungefär 25 nya användare i sekunden. Det är ett högt tryck, det visar att behovet av att provta är stort, säger Jessica Frenell.

I ett första steg kommer regionen att släppa testtider för två veckor framöver, sedan kommer nya tider att släppas varje vecka. Det stora intresset kommer att medföra att många får vänta något innan de kan genomföra sin provtagning, skriver Region Stockholm på sin hemsida.

"Ha tålamod"

Patienter som behöver vård kommer däremot fortsatt vara prioriterade för att bli testade. Då söker man inte själv i appen – utan precis som tidigare bedömer vårdpersonal om patienten behöver provtas.

I nuläget finns ingen prognos för när de tekniska problemen i appen kan vara lösta.

– Men planen är att alla som vill ska kunna provta sig, man får ha lite tålamod bara. Vi arbetar hela tiden för att öka volymen så att vi kan ta emot fler samtidigt, säger Jessica Frenell.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE