Högsta dödssiffran på över två månader i USA

150 000 döda i corona

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt fler dör i covid-19 varje dag i USA.

Medan dödssiffrorna fortsätter att slå rekord och viruset tar ett allt hårdare grepp om delstat efter delstat, är presidenten Donald Trump i blåsväder.

Detta efter att han hyllat en coronadoktor – som tror att medicin görs med hjälp av utomjordingar.

USA har registrerat nästan 1 600 nya dödsfall i covid-19 det senaste dygnet. Det är den högsta dygnssiffran på 2,5 månader, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Ytterligare drygt 60 000 smittade har också registrerats de senaste 24 timmarna.

Därmed har sammanlagt nästan 150 000 människor dött till följd av sjukdomen i landet och över 4,3 miljoner smittade har konstaterats. Sex delstater, Arkansas, Kalifornien, Florida, Montana, Oregon och Texas, rapporterar de högsta dödstalen hittills under ett dygn sedan pandemins utbrott.

Flest personer har avlidit i delstaterna New York, New Jersey, Kalifornien och Massachusetts, men smittan har på senare tid ökat markant i sydstater som Florida och Texas.

Ökningen av såväl infektioner som dödsfall har dämpat förhoppningarna att USA är förbi den värsta ekonomiska krisen, som gjort miljoner amerikaner arbetslösa.

Pressen på Donald Trump att stävja utvecklingen ökar.

Men just nu är presidenten i blåsväder efter att ha hyllat en forskare som visat sig stå bakom teorier om utomjordings-medicin.

”Har haft enorm framgång”

En grupp doktorer postade i måndags en video på nätet där en kvinna vid namn Doktor Stella Immanuel sa att ansiktsmasker inte behövs, eftersom ”det finns ett botemedel” – malariamedicinen hydroxiklorokin.

Medicinen har Trump själv förespråkat, trots federala råd om att det är ineffektivt mot corona.

Donald Trump är i blåsväder.
Foto: ALEX BRANDON / AP
Donald Trump är i blåsväder.

Videon, som delades av Trump på Twitter, togs snabbt ned av såväl Facebook som Youtube då den ansågs sprida felaktig information. Under en presskonferens säger Trump att han inte förstår varför videon togs bort, rapporterar The Guardian.

– Jag vet inte varför. Jag tycker att de är respektabla läkare. Det var en kvinna med som var spektakulär i sina uttalanden om det och hon har haft enorm framgång.

När CNN:s reporter säger att medicinska experter inte alls håller med, samt att kvinnan också lagt upp videoklipp där hon säger att forskare gör medicin med hjälp av utomjordings-dna, säger Trump att ”kanske är det samma person, kanske är det inte”.

– Men jag kan säga så här mycket, hon var med i sändningen tillsammans med flera läkare och de var stora fans av hydroxiklorokin och jag tyckte att det var mycket imponerande. Hon sa att de haft enorma framgångar med hundratals olika patienter och jag tyckte att hon hade en viktig röst, men jag vet inget om henne.

USA:s ledande expert på virussjukdomar, Anthony Fauci, har återigen avfärdat malariamedicinen som verksamt vid covid-19.

Fördömer presidenten

Den demokratiska nationella kommittén har fördömt Trump för att ha avvisat hälsoexperter och främjat doktor Immanuel.

Lily Adams, talesperson, säger:

– Trump främjar osäkra, obeprövade behandlingar eftersom han är inkapabel att agera beslutsamt för att få viruset under kontroll när vi närmar oss 150 000 döda, har eskalerande utbrott över hela landet och medan miljoner amerikaner fortsätter vara arbetslösa.

Publicerad:

LÄS VIDARE