Datum klart för drabbning i Bryssel

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Olivier Hoslet/AP/TT
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel har fått nöja sig med att leda webbtoppmöten sedan coronakrisen inleddes. Men den 17-18 juli ska ledarna försöka samlas "på riktigt" i Bryssel. Arkivfoto.

En hård drabbning om EU:s budget väntar när EU-ledarna träffas senare i sommar.

– Det blir mycket tuffa förhandlingar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Datumet är nu satt för det första fysiska EU-toppmötet i Bryssel sedan coronapandemin tog fart i Europa. De 27 EU-ledarna ska träffas 17-18 juli för att försöka komma överens om ett återhämtningspaket och om EU:s långtidsbudget för 2021-2027.

Löfven räknar med en lång sommar med tuffa förhandlingar och tror inte på en överenskommelse redan i mitten av juli.

– På grund av att vi står så långt ifrån varandra nu, så har jag svårt att se det. Jag tror att det kommer att krävas flera förhandlingstillfällen, säger statsministern.

Den svenska regeringen är mycket kritisk till förslaget på ett återhämtningspaket som ska stödja medlemsstater vars ekonomier drabbats hårt av pandemin. Framförallt handlar kritiken om att en alltför stor del av stödet ska betalas ut i form av bidrag utan krav på återbetalning. Regeringen är också kritisk mot kriterierna för hur pengarna ska fördelas mellan medlemsstater.

När det gäller EU:s långtidsbudget så anser regeringen att taket för EU:s utgifter är för högt. Ett krav är också att Sverige ska få behålla sin rabatt på EU-avgiften.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN