Här jobbar 150 valarbetare i åttatimmars-skift dygnet runt

Aftonbladet på plats där valet avgörs

Av:

Publicerad:

PHILADELPHIA. Här inne räknas poströsterna som kan komma att avgöra nyckelstaten Pennsylvania – och därmed hela presidentvalet.

Aftonbladet fick en titt in i hallen där valarbetare hanterar några av de sista rösterna.

Utanför stenfasaden står hundratals demonstranterna. Poliser har bildat en mur mellan grupperna.

Trump-anhängare kräver att räkningen inne i mässhallen ska stoppas, och ibland uppstår ilskna ordväxlingar med motdemonstranterna som vill att varje röst ska räknas.

Men innanför väggarna på Pennsylvania Convention Center känns kaos och demonstrationer långt bort. Här är det tyst och stilla. Öde i stora delar av de långa gångarna. Vi åker till andra våningen. Därefter in genom en säkerhetskontroll, och vidare till Hall F.

Här inne räknas rösterna på Pennsylvania Convention Center. Alla med gula västar är ”Philadelphia City Commisioners”.
Foto: PONTUS HÖÖK
Här inne räknas rösterna på Pennsylvania Convention Center. Alla med gula västar är ”Philadelphia City Commisioners”.
Foto: PONTUS HÖÖK
Utanför demonstreras det fortfarande.

I rummet syns valarbetare i gula västar som långsamt räknar de kvarstående rösterna. Mitt i den 11 000 kvadratmeter stora lokalen står en hög med vita lådor innanför ett stålstängsel, markerad med ”Valsedelsförvaring” på en skylt.

På plats arbetar runt 150 valarbetare, dygnet runt i åtta-timmarsskift.
Det går långsamt. Steg för steg. Mer spännande är det inte – men här kan något historiskt ske.

Arbetarna har världens ögon på sig – mycket pekar på att valsedlarna här snart kan avgöra presidentvalet till Bidens fördel. Särskilt i storstadsområdet Philadelphia har Joe Biden plockat många röster – runt 80 procent av resultatet i valdistriktet.

Foto: PONTUS HÖÖK
Här jobbar valarbetare med att räkna röster.
Foto: PONTUS HÖÖK
Rösträkningsmaskin.

Valsedlarna inne i mässhallen behandlas i tre steg: sortering, extrahering och skanning. Varje valsedel måste gå igenom alla steg innan statistiken uppdateras på tv-skärmar över hela världen.

De 22 maskinerna här inne kan öppna cirka 12 000 valsedlar per timme. Därefter måste varje röst matas in i scanners, sedan sparas resultatet på servrar och adderas till det officiella resultatet.

Särskilt de omstridda valsedlarna i Philadelphia lär få strålkastarljuset på sig under lång tid framöver.

Foto: PONTUS HÖÖK
Foto: PONTUS HÖÖK
Vakter i rösträkningslokalen.

Många väntar en långdragen juridisk strid om Vita Huset, eftersom att Donald Trump hävdar att Demokraterna försöker stjäla valet, och att det är valfusk när poströsterna får räknas under flera dagar efter valdagen.

Under fredagen passerade Joe Biden president Donald Trump i antalet röster i Pennsylvania. Tack vare delstatens 20 elektorsröster skulle han kunna nå de 270 som krävs för vinst i presidentvalet när resultatet är klart.

Orsaken till att Biden snabbt har knappat in på Trump är att poströsterna räknas alla sist, och framförallt demokrater har röstat via postgången under pandemin.

Än så länge har ingen avgjort vem som tar hem Pennsylvania – men resultat väntas inom kort.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN