Ebba Buschs krav till Löfven inför corona-mötet

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige är inne i ett akut läge i coronapandemin enligt Ebba Busch.

KD-ledaren kräver svar från statsminister Stefan Löfven och en ökad öppenhet om vad som gäller:

– Nu har vi en ökad tillåten maxgräns för publik och samtidigt en stark rekommendation att vi bara ska träffa personer som finns i ens hushåll, säger hon.

KD-ledaren Ebba Busch ställer i ett brev till Stefan Löfven flera frågor inför dagens partiledarmöte om coronapandemin.

Den första frågan handlar om att hon vill se en större öppenhet kring vilka beslut som regeringen tar och vad som ligger till grund för besluten.

– Vi har fått skärpta restriktioner som omfattar många miljoner svenskar och vi har en otroligt stor smittspridning i Sverige igen. Testningskapaciteten klarar inte av att hålla jämna steg med virusets framfart just nu och vi har en tungt belastad vårdpersonal som nu ska hantera den här förvärrade situationen. Det ger skäl till oro, säger hon.

Ebba Busch.
Foto: Pontus Orre
Ebba Busch.

Väldigt orolig

Ebba Busch vill ha svar på hur regeringen ska se till att fler kan coronatesta sig. Hon uppmanar också Löfven att vidta åtgärder för att lösa sjukvårdens personalförsörjning.

– Jag är väldigt orolig för personalen i vården. Jag vill veta vilka åtgärder regeringen tänker vidta. I början av pandemin ville regeringen inte ens inventera antalet iva-platser. Det var en felaktig slutsats och jag räknar med att man dragit lärdom av det och nu gör vad som krävs för att vårdpersonalen orkar med. De har inga marginaler.

Var det fel att lätta de nationella restriktionerna i oktober?

– Det är en svår kombination att förmedla att det är ett allvarligt läge och samtidigt lätta på vissa restriktioner. Regeringen behöver på ett transparent sätt redovisa vad beslut grundar sig på. Annars uppfattas det som godtyckligt.

Foto: Carolina Byrmo
Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson: Dubbla signaler

Moderaterna vill ha svar på varför det sänds ut dubbla signaler till allmänheten. Den 22 oktober lättades restriktionerna nationellt. Publiktaket höjdes till 300 personer och de särskilda restriktionerna för 70-plussare togs bort. Samtidigt införs hårda lokala restriktioner på väldigt många håll i landet.

– Det är väldigt konstigt. De dubbla signalerna är besvärande och ger människor en väldigt oklar bild om vad man ska göra, säger partiledare Ulf Kristersson.

Kristersson tänker också ta upp frågor om regeringens teststrategi, som har aktualiserats i SVT:s program Uppdrag granskning.

– Socialminister Lena Hallengren lägger all skuld på vårens testningshaveri på regionerna. Men jag vet att det är regeringen som inte har brytt sig om den frågan och som inte fattade beslut. När alla regioner kämpar med hög smittspridning och tuffa restriktioner så sysslar socialministern med att skylla ifrån sig och lägga skulden på andra för det som var ett nationellt misslyckande.

Foto: Björn Lindahl
Stefan Löfven.
Publicerad: