Republikanerna tappar stöd i Georgia – efter nästan 30 år

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

ATLANTA. Efter nästan tre decennier kan sydstaten Georgia gå från att vara republikansk till att bli demokratisk.

För vissa väljare är det ett tecken på valfusk – för andra en mycket efterlängtad förändring.

– Jag är glad att vi lyckades vända det denna gång, säger demokraten Magaly Ickes, 44.

När Joe Biden började knappa in i Georgia var det många som reagerade med förvåning och misstro. Staten har inte röstat blått, demokratiskt, på nästan tre decennier och ett stort antal Trumpsupportrar är övertygade om att det förekommit fusk i valet, och kräver att det ska utredas.

Men demokraten Magaly Ickes, 44, som bor i Atlanta, menar att anklagelserna är en reaktion på att republikanerna kanske kan förlora makten i staten.

– De tror att enda anledningen till att de skulle kunna förlora är för att något är fel. Inte för att vi är fler än dem, inte för att de flesta inte håller med dem, inte för att allt fler amerikaner förstår att de kan få det bättre, säger hon.

Tristan Racketts, 33, flyttade till Atlanta för 15 år sedan och röstar på Demokraterna. Men så länge han bott i Georgia har staten varit republikansk.

– Jag skulle bli chockad om det skulle visa sig att Georgia blivit blå, verkligen chockad, säger han.

Oscar Gomez, 26, tror att det måste vara mångfalden i Atlanta som gett Demokraterna ökat stöd. För honom är det inte konstigt att minoriteter, som han själv, inte röstade på Trump – även om presidenten gjort bra saker för ekonomin

– Det handlar om det han säger, sättet han pratar. Enligt mig är han rasist, säger Oscar Gomez.

Oscar Gomez, 26.
Foto: Emma Lovén Svensson
Oscar Gomez, 26.
Foto: Emma Lovén Svensson
Christian Zimm är med i organisationen Unga Republikaner

Fler grupper röstar

Den politiska förändringen beror till stor del på ett förändrat väljarunderlag. Det har skett en stor inflyttning från norra USA, där stödet för Demokraterna är stort, till städer som Atlanta samtidigt som minoritetsbefolkningen ökat.

2010 var 61 procent av Georgias registrerade väljare vita amerikaner. Valet 2020 hade andelen sjunkit till 53 procent då registreringarna från invånare ur minoritetsgrupper, som svarta amerikaner, ökat.

Enligt vissa republikaner har partiet inte hängt med i de demografiska förändringarna. Christian Zimm är med i organisationen Unga Republikaner i området Buckhead och han tror att man måste satsa på frågor som berör unga väljare för att fånga framtidens republikaner.

Framförallt, säger han, handlar det om att man som nyutexaminerad behöver kunna hitta ett jobb och få igång en karriär. Men frågan om skatter är också viktig för att unga republikaner ska stanna i Georgia.

– Vi har Florida, där man inte betalar någon inkomstskatt, som vår södra granne, och detsamma gäller vår norra grannstat Tennessee. Många frågar sig då varför de ska stanna i Georgia, en stat med 5–6 procent inkomstskatt?

Trots årets ökning för Demokraterna är stödet för Republikanerna fortfarande starkt i Georgia och den tyngsta väljarbasen finns på landsbygden. Christian Zimm menar att det är främst tre frågor som drar landsbygdsröster.

– De har kristna värderingar, de värnar definitivt om rätten att bära vapen och är engagerade i utbildningsfrågor.

Foto: Emma Lovén Svensson
Magaly Ickes, 44.
Foto: Brynn Andersson/ TT Nyhetsbyrån
Demokraten Stacey Abrams i Georgia.

Kan ha fått 800 000 att rösta

Sedan 2018 har uppskattningsvis 800 000 nya väljare registrerats i Georgia. Av dessa är 49 procent under 30 år och 45 procent av dem tillhör en minoritetsgrupp, vilket gör att majoriteten av de nya väljarna troligen är demokratiska.

Efter Demokraternas framgångar i staten riktas nu hyllningar från liberalt håll till den demokratiska politikern Stacey Abrams, vars ansträngningar för att öka valdeltagandet anses ha inspirerat många att rösta för första gången.

Enligt väljaren Tristan Rackett kan hennes ansträngningar ha vänt Georgia.

– Stacey Abrams har gjort ett otroligt bra jobb. Hon har jobbat oavbrutet och varit outtröttlig för att få folk att registrera sig för att rösta.

Foto: Emma Lovén Svensson
Tristan Rackett, 33.

Ställningen just nu

Under onsdagen blev det klart att ställningen i Georgia är så jämn att rösterna kommer att räknas om. En omräkning kan inte göras förrän valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja till den 20 november.

På onsdagsmorgonen, svensk tid, leder Joe Biden i Georgia med 14 149 röster före Donald Trump då cirka 99 procent av rösterna räknats.

Publicerad:

LÄS VIDARE