Skolelever ska testas för tuberkulos

Av:

Publicerad:

En person med lungtuberkulos kan ha smittat elever på en skola i Uppsala.

Nu ska en del barn på skolan testas för sjukdomen, skriver SVT Nyheter.

Skolan har informerat barnens föräldrar om den kommande provtagningen som inte omfattar alla elever på skolan. Att några barn smittats av bakterien bedöms även som låg.

– Den initiala bedömningen är att det är en väldigt liten risk för smittspridning överhuvudtaget. Det krävs ofta en längre tids utsättning för att man ska bli smittad, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska i Region Uppsala, till kanalen.

Ovanlig sjukdom i Sverige

Personen som bär på bakterien måste dessutom ha en öppen lungtuberkulos, alltså en svår sjukdom, för att smitta andra personer kommenterar han. Personen som besökte Uppsalaskolan under några dagar ska inte ha haft några symptom under besöket.

Mellan 600 och 700 personer smittas av tuberkulos varje år i Sverige. De flesta utvecklar dock inte sjukdomen på en gång. Det kan dröja tiotals år innan man blir sjuk av bakterien som tidigare varit en folksjukdom i landet. I dag finns även behandling.

Provtagningen på skolan kommer dra igång först om två till tre månader eftersom det är först då som bakterien är tillräckligt stor för att spåras. Smittskyddsenheten kommer kontakta de berörda elevernas föräldrar i slutet av sommaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE