Ahmad, 18, kan tvingas gömma sig i väntan på ny lag

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringens nya lagförslag om ensamkommande ska ge fler chans att få stanna i Sverige.

Men om lagen röstas igenom i riksdagen träder den inte i kraft förrän i sommar – och nu överväger många att gå under jorden i väntan på den.

Ahmad, 18, är en av dem.

– Jag är rädd att jag blir kriminell, säger han.

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Ahmad, 18, ska utvisas till Afghanistan – ett land han aldrig varit i. Nu överväger han att gå under jorden.

Till slut kom Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens: ensamkommande med utvisningsbeslut ska få en ny chans att stanna i Sverige för att studera på gymnasiet. Nu hoppas regeringen att riksdagen ska rösta igenom förslaget. I så fall träder lagen i kraft någon gång i sommar.

Fram till dess fortsätter utvisningar av ensamkommande som fått avslag på sina asylansökningar, men som omfattas av förslaget. Flera nätverk som hjälpar flyktingar vittnar nu om att många därför planerar att gå under jorden.

”Kände mig hoppfull”

Förslaget gäller de ensamkommande som lämnade in sin asylansökan innan den 24 november 2015 och därefter fått vänta i minst 15 månader på beslut från Migrationsverket.

Ahmad, 18, är en av dem som omfattas av förslaget. Han är flykting, född i Iran men med en afghansk familj, och registrerades hos Migrationsverket som ensamkommande på dagen den 24 november 2015. Hade det gjorts en dag senare hade han inte omfattats av det nya lagförslaget.

– Jag kände mig hoppfull när jag fick höra om den nya lagen. Det kändes som en ny möjlighet att få stanna, säger han.

Papperslös och hotad

Han pratar flytande svenska efter drygt två år i Sverige. Han berättar om sin bakgrund i Iran. Hur hans pappa arbetade svart som vakt på ett köpcentrum och mördades av ett antal personer som försökte råna gallerian.

Ahmad berättar att han blev vittne till händelsen och att han i polisförhör kunde peka ut sin pappas mördare.

– Efter det blev jag hotad. Personer började slå och hota mig för att jag hade kontaktat polisen.

Som papperslös afghan kunde varken han eller hans familj få hjälp av myndigheter. Till slut bestämde han sig för att fly, efter att hans mamma sparat ihop pengar till honom.

”Rädd för att bli kriminell”

Enligt Migrationsverkets beslut ska Ahmad utvisas till Afghanistan, ett land han aldrig har varit i. Nu riskerar han åter att bli papperslös.

– Jag vet inte vad jag skulle göra om jag var tvungen att gömma mig. Kanske skulle jag vara tvungen att jobba svart, eller så får jag hjälpa kriminella.

Du är rädd för att du blir kriminell?

– Ja. Jag måste leva och det spelar ingen roll på vilket sätt. Det finns en stor risk att jag börjar hjälpa en kriminell grupp.

Vill bli förskollärare

Ahmad drömmer om att bli förskollärare. Han bor i dag hos en familj i en kommun i Västsverige och studerar på gymnasiet.

Bara några veckor efter sin 18-årsdag kom hans andra avslag från Migrationsverket, som Ahmad och hans kontaktfamilj nu har överklagat. Migrationsverket bedömer inte hans asylberättelse som trovärdig.

– Ibland gör politikerna lite fel. Men nu hoppas jag att de kan förstå oss och vår situation, säger Ahmad.


Fotnot: Ahmad heter egentligen något annat.

Publicerad:

LÄS VIDARE