UL går back över en miljon kronor varje dag

Av:

Publicerad:
Ekonomisk smäll för UL under krisen.
Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Ekonomisk smäll för UL under krisen.

En och en halv miljon, ungefär, så mycket backar UL varje dag på grund av coronakrisen och till viss del med anledning av beslutet att stänga de främre dörrarna.

– Det var ett val vi gjorde, vi har tagit det ett steg längre än Folkhälsomyndigheten, säger Helena Klange, presschef för UL.

Bussarna i Uppsala fortsätter att rulla som planerat efter de nya tidtabellerna, men ekonomiskt rullar pengarna åt ett helt annat håll för UL.

– De senaste två veckorna ungefär har vi gått back ungefär en, eller en och en halv, miljon. Det är tufft, riktigt tufft är det, säger Helena Klange, presschef för UL.

Hur mycket har resandet minskat totalt sett?
– Det skiljer ganska mycket från dag till dag, men vi ser en enorm skillnad. Vissa dagar kan det vara 20–30 procent, men det är också dagar med 50–75 procents minskning. Även om det är färre resenärer så kostar det fortfarande lika mycket att hålla bussar och personal igång.

Finns det några planer på att dra ned på turerna ännu mer?
– Nej, inte som det ser ut just nu. Det är snarare så att vi utökar på de linjer och tider där det blir är fler som reser, för att undvika att det blir trängsel.

Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet

Därför minskar intäkterna för UL

Men det är inte bara ett minskat antal resenärer som drar ned det ekonomiska resultatet, utan också att fler väljer att inte köpa biljett.

– Vi försöker verkligen att vädja till alla att köpa biljett, även om vi just nu inte släpper på några passagerare via den främre dörren. Det var ett val vi gjorde, vi har tagit det ett steg längre än Folkhälsomyndigheten, säger Helena Klange som ändå tycker att beslutet är bra.

– Det finns andra regioner i landet där man inte har valt att göra så, för att fler ska betala, men vi valde att göra det för att minska riskerna för vår personal att smittas. Vi vill verkligen hålla kollektivtrafiken igång, det är vi väldigt måna om, sedan får vi se vad som händer med den ekonomiska situationen och om det kommer något stöd från statligt håll.

Publicerad:

LÄS VIDARE