Regeringen vill stoppa Begler från Academedia

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen vill stoppa Ann-Marie Begler från att bli styrelseledamot i Academedia.

Uppdraget skulle skada regeringens anseende.

– Jag har inga kommentarer alls, säger Begler.

Ann-Marie Begler var tidigare generaldirektör.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ann-Marie Begler var tidigare generaldirektör.

Ann-Marie Begler petades som generaldirektör för Försäkringskassan våren 2018. Petningen utlöste en politisk strid där delar av oppositionen anklagade ansvarigt statsråd Annika Strandhäll (S) för att avsätta henne av politiska skäl.

Begler föreslås nu bli ny styrelseledamot i friskolekoncernen Academedia. ”Beglers gedigna erfarenhet av offentlig verksamhet bedöms även vara en stor tillgång för Academedias verksamhet” skrev koncernen i ett pressmeddelande. Begler var tidigare generaldirektör för Skolinspektionen.

En bisyssla

Nu vill regeringen stoppa rekryteringen.

Begler har efter sin tid på Försäkringskassan arbetat med en statlig utredning. Hon har kvar titeln generaldirektör men är inte chef över någon myndighet. Förra året året fick hon en lön från regeringskansliet på närmare 2 miljoner kronor, vilket är drygt 162 000 kronor i månaden.

Begler anser att det kommande styrelseuppdraget i Academedia ska ses som en bisyssla. Enligt henne själv innebär uppdraget sex möten per år samt ”sedvanliga kringuppgifter”. Något som hon menar inte konkurrerar med anställningen som generaldirektör i regeringskansliet.

Foto: Lotte Fernvall
Annika Strandhäll.

Skadar förtroendet för regeringen

Men regeringen tycker inte det är lämpligt.

”Regeringskansliet gör bedömningen att uppdraget som styrelseledamot i ett börsnoterat bolag riskerar att skada Regeringskansliets anseende. Den av dig anmälda bisysslan är därmed förtroendeskadlig. Regeringskansliet ålägger dig därför att inte åta dig bisysslan.” står det i beslutet från socialdepartementet.

Marianne Jenryd, expeditionschef på socialdepartementet som undertecknat beslutet, vill inte uttala sig om vad som händer om Begler skulle ta styrelseuppdraget ändå.

Aftonbladet har varit i kontakt med Begler som avböjer kommentarer.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringskansliet.
Publicerad: