Stormglädje i Joe Bidens hemstad

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Total eufori, glädje och sång utbröt i Joe Bidens hemstad Wilmington när presidentvalet avgjordes.
Hundratals människor i staden väntar nu på kvällens segertal – även Bidens vän och tidigare granne.
– Det här är vad jag alltid velat se – det har varit min dröm för honom, säger Bob Williams, 74.

Efter beskedet om att Joe Biden blir USA:s näste president, strömmar människor mot Chase Center i Wilmington, Delaware.
Bilar tutar, främlingar tjoar till varandra, hoppar och klättrar på lyktstolpar i kvällssolen. En enorm amerikansk flagga hissas i två lyftkranar.

”Joe, Joe, Joe!”, ropar samlingen till öronbedövande jubel.
Scenen har stått redo i flera dagar. Nu är det bara timmar kvar innan Joe Biden väntas tala till nationen och hålla sitt segertal.

Glädjetårar

Kate Michalek, 26, är en av de kommit för att fira beskedet om att en Wilmington-bo kommer flytta in i Vita Huset. Det var total lycka när hon fick beskedet.

– Jag kunde knappt tro det. Jag grät ett par glädjetårar och ringde min familj för att låta dom veta – vi har väntat och varit oroliga hela den här veckan. Jag blev så glad man bara kan bli, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt dela upplevelsen tillsammans med likasinnade, i vad hon beskriver som en avgörande historisk händelse.

Kate Michalek.
Foto: PONTUS HÖÖK
Kate Michalek.


– Känslan är är otroligt. Det är så många människor här från olika etniciteter, religioner, bakgrunder – det är ett ögonblick av total enighet. Det är detta USA handlar om, inte den typen av polarisering vi haft innan, säger hon.

Hon tvivlade inte på att Joe Biden skulle vinna, men det har varit en känslomässig bergodalbana under valkampanjen, valet 2016 kändes som en chockartad upplevelse.

– Så jag försökt vara försiktigt optimistisk, säger hon.
– Vi kommer fortsätta att fira hela natten. Vi ser mot framtiden och är redo att börja arbeta för att se vad som kan ske de kommande åren, fortsätter hon.

”Bästa som hänt 2020”

Vid stängslet står Remi Pointdexter, 30, som har anlänt till firandet i en blå cowboyhatt med Biden-pins och håller i en tamburin som han vevar i luften.

– Jag är superexalterad över att vara här! Det är underbart att se en Delaware-bo väljas till Vita Huset. Först trodde jag inte att det var på riktigt. Det har varit så mycket väntan och mycket dåliga nyheter det här året. Men det här är nog det bästa som hänt 2020.

Ha

Foto: PONTUS HÖÖK
Inför Joe Bidens tal på Chase Center i kväll efter att han vunnit valet.

n tycker att det känns fint att se folk komma samman och att det är en underbar energi, som påminner honom om 2008 när Obama valdes till president och han kände att det fanns hopp i luften.

– Det här var precis vad jag behövde. Jag var lite nervös när såg att det var så jämnt. Men när det väl hände kände jag ”äntligen – de bästa nyheterna för hela 2020!”

Gammal vän på plats

Bob Williams, 74, som bott i Wilmington större delen av sitt liv, har också parkerat sig i en tältstol inför kvällens tal. Faktum är att Joe Biden är hans gamle vän sedan 70-talet och tidigare granne.

– Jag var med honom den dagen han bestämde sig för att åka till Washington D.C. De blockerade broar i staden och han hoppade upp ur soffan och sa ”jag ska åka till Washington och fixa det”. Han hade aldrig nämnt det innan – så det var början, säger Bob.

De brukade gå till simklubben i stan för runt 50 år sedan och brukade ses för att titta på eftermiddagsnyheterna tillsammans, eftersom att de var ”politik-beroende”, säger Bob.

Foto: Emelie Svensson
Bob Williams.

Då och då har han sprungit in i den den gamle vännen i Wilmington. Men inte de senaste månaderna.


– Senast var nog i vintras, inför primärvalet. Det var där han brukar gå och äta frukost, på Janssen's. Jag bor fortfarande runt hörnet. Han sa till mig: ”en gång granne – alltid granne”, säger Bob.

Mörkret sänker sig. Nu inväntar han sin gamle väns segertal på scenen i deras gemensamma hemstad.

– Det har varit en lång vecka, under måndagen var jag lite nedslagen över hur det skulle gå. Men det gick hela vägen! Det här är vad jag alltid velat se – det har varit min dröm för honom, säger Bob.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN