Valarbetare hålls gömd efter viral video

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Valarbetare i Atlanta, Georgia och demonstrerande republikaner.
Foto: John Bazemore / TT, Mike Stewart/ TT
Valarbetare i Atlanta, Georgia och demonstrerande republikaner.

ATLANTA. Anklagelserna om valfusk i det amerikanska valet fortsätter komma från republikanskt håll – trots att inga bevis hittills kunnat presenteras.

Nu tvingas en valarbetare hålla sig gömd efter att ett videoklipp med honom från en rösträkningslokal blivit viralt.

– Det är ett farligt spel som republikanerna ligger bakom, säger Magaly Ickes, 44.

När Joe Biden utropades som segrare i det amerikanska presidentvalet var det många demokrater som firade på gatorna i Georgias huvudstad Atlanta. Men bland statens republikaner växte ilskan och många Trumpsupportrar hävdar att det förekommit valfusk – trots att några sådana bevis inte presenterats.

I sociala medier har det under veckan spridits bilder som sägs visa oegentligheter under rösträkningen. Christian Zimm, medlem i föreningen Unga Republikaner, tycker att de videos han är sett är upprörande och borde tas på största allvar.

– Det är folk som är inne i vallokalerna som filmat dem. Många filmar sig själva, håller upp rösten och säger ”du ser den här personen röstat på – Donald Trump” och så river de sönder röstsedeln och kastar den bakom sig, säger Christian Zimm.

Än så länge har inget av det som videoklippen påstås visa kunnat ledas i bevis.

Foto: Hyosub Shin/ TT Nyhetsbyrån
Förtidsörstande i Georgia
Foto: Emma Lovén Svensson
Christian Zimm, medlem i föreningen Unga Republikaner.

Valarbetare hålls gömd

Bland de mest delade exemplen är en video som har fått miljontals visningar på Twitter. Den påstår sig visa att en valarbetare skrynklar ihop och slänger en poströst under valdagen, när rösterna räknades på State Farm Arena i centrala Atlanta.

Mannen i videon fick sin identitet avslöjad och hans namn och personliga information spreds snabbt på nätet. Efter hot och trakasserier håller han sig nu gömd hos vänner.

Enligt Magaly Ickes, 44, är det förkastligt att valarbetaren ska behöva gömma sig och hon tycker att det finns ett ansvar hos republikanerna.

– Det är ett farligt spel som republikanerna ligger bakom. De gör det med mening för att det gynnar dem om folk är rädda och oroliga för valsystemet och att saker går till på fel sätt, säger hon.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Rösträkning i State Farm Arena. Valarbetaren på bilden har ingenting med den virala videon att göra.

Krävde utredning

David Shafer, ordförande för Georgias republikanska parti, retweetade videon på valarbetaren och skrev: "Advokater för Georgias republikanska parti kräver att Fulton County valstyrelse undersöker och förklarar vad som händer i den här videon."

Richard Barron, valchef för Fulton County, bemötte anklagelserna om fusk sent på fredagen efter att ha granskat videon och sa att man kommit fram till att valarbetaren i videon kastade pappersinstruktioner – inte en röstsedel. Han menar att röstsedeln skulle varit betydligt större än den papperslapp man kan se i videon.

Republikanen Christian Zimm tycker att det är bra att man tittar närmare på alla de bevis som läggs fram.

– Presidenten har precis påbörjat den juridiska processen, vi vet inte var fakta och bevis kommer ta oss tillslut, säger han.

Ställningen just nu

Under onsdagen blev det klart att ställningen i Georgia är så pass jämn att rösterna kommer att räknas om. En omräkning kan inte göras förrän valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja till den 20 november.

På onsdagsmorgonen, svensk tid, leder Joe Biden i Georgia med 14 149 röster före Donald Trump då cirka 99 procent av rösterna räknats. Staten förväntas kunna presentera ett resultat för första rösträkningen på fredag.

Foto: Mike Stewart/ TT Nyhetsbyrån
Trumpsupportrar i demonstration i Atlanta.
Publicerad:

LÄS VIDARE