Anel, 20, nära att dö på studentflaket

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Skadades allvarligt - nu varnar han andra

1 av 2 | Foto: Foto : THOMAS JOHANSSON
Anel Kozar vill varna studenterna som ska åka flak och uppmanar dem att inte dricka för mycket.

För ett år sedan var Anel Kozar, 20, nära att mista livet när han slog huvudet i en bro i samband med studentfirandet.

Nu vill han varna årets studenter:

– Snälla, behärska er. Drick inte för mycket alkohol när ni åker flak.

På fredag är det exakt ett år sedan klasskompisarna från Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan hade sitt utspring och traditionsenligt skulle färdas på lastbilsflak genom stan. Rutten var redan planerad men eftersom flera av studenterna blev kissnödiga styrde chauffören om färdvägen.

Anel Kozar som satt på långsidan slog i bakhuvudet när lastbilen körde under en bro.

– Bron träffade lillhjärnan och smällen gjorde att jag flög bakåt i flaket, säger Anel som fått händelseförloppet berättat för sig i efterhand.

Svävade mellan liv och död

Kompisarna kom snabbt till undsättning och försökte med hjärt- och lungräddning. Men Anel som blivit allvarligt skadad, förblev medvetslös.

Och svävade till en början mellan liv och död.

Hans första minnesbild efter olyckan, är från när han vaknade upp på Sahlgrenska universitetssjukhus tre veckor senare - den 17 juni.

– Jag minns att min mamma, läkaren och några kompisar var där med ett par målvaktshandskar, och en skumgummiboll som de kastade till mig. Jag kommer ihåg att jag försökte fånga bollen, men det gick inte så bra.

Först tio veckor efter flakfärden kunde Anel lämna sjukhuset och sedan dess har han jobbat hårt med sin rehabilitering för att komma tillbaka.

Vill tillbaka till fotbollsplanen

– Jag har fortfarande problem med synen och balanssinnet, och är sjukskriven, men det blir lite bättre för varje dag.

Innan olyckan spelade Anel fotboll i FC Trollhättan och hans stora dröm är att kunna bli så pass bra att han kan börja spela igen. Tillsvidare går han på så många matcher han kan och supportar sina lagkompisar.

– Det får mig att må bra att få finnas där för laget, och heja på dom, säger han.

Uppmanar studenter att inte bli fulla

Nu i dagarna tar tusentals svenska ungdomar studenten - och över hela landet kommer det att festas på flaken, Anel tycker inte att ekipagen ska förbjudas men han vill ändå uppmana årets studenter till att ta det lugnt.

– Om ni ska dricka, snälla behärska er, bli inte för fulla, säger han och fortsätter:

– Jag tycker också att det borde finnas minst en nykter vuxen med på varje flak, som har en walkie talkie, och som kan föra en direktdialog med chauffören. I mitt fall hade det nog kunnat förhindra olyckan, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN