Priserna på fritidshus skjuter i höjden

Av:

Publicerad:
Ett av många fritidshus som finns till försäljning på Hemnet just nu.
Foto: FASTIGHETSBYRÅN ÖSTHAMMAR
Ett av många fritidshus som finns till försäljning på Hemnet just nu.

Priserna för fritidshus ökar kraftigt i hela landet. Allra mest ökar det dock i Uppsala län där försäljningen fullständigt har exploderat – och priserna skjuter i höjden.

– Vi har fått mer för bostäderna än vad vi vågade tro innan, säger Anders Lindgren, chef för Fastighetsbyrån i Östhammar.

Intresset för fritidshus är rekordstort i Uppsala län. I Uppsala kommun, följt av Enköping och Östhammar, har priserna ökat allra mest enligt Svensk mäklarstatistik, vilket SVT Uppsala var först med att rapportera om.

Jämförelsen är gjord under perioden februari och april, och inom Uppsala län är prisuppgången hela 17,2 procent bättre än samma period förra året. Vilket kan jämföras med siffran för hela landet som hamnar på 6,6 procent.

– Vi jobbar för högtryck just nu för att kunna serva alla kunder inom rimlig tid, säger Anders Lindgren, chef för Fastighetsbyrån i Östhammar, som också har tvingats anställa för att hinna med.

Vad beror det stora intresset på?
– Vi har haft en positiv trend de senaste åren, men visst känner vi av att det är betydligt högre tryck på marknaden just nu. Det är väldigt många som är intresserade av fritidshus.

Närheten till Uppsala och Stockholm lockar

Att just Uppsala län ökar mest ser inte Anders Lindgren som något konstigt.

– Framförallt tror jag att det har att göra med närheten till både Stockholm och Uppsala, men också att det bor fler människor i det här området, fortsätter Anders Lindgren som också misstänker att de coronakrisen och restriktionerna spelar roll.

– Det är väl inte alls omöjligt att det spelar in, jag tror att man tänker till lite extra just nu hur man ska göra med sina semesterplaner.

Är du förvånad över att priserna gått upp så mycket?
– Ja, men lite faktiskt. Vi har fått mer för bostäderna än vad vi vågade tro innan. Fastigheterna med en prislapp kring två miljoner, strax under eller över, lockar flest.

Vilka områden lockar allra mest?
– Framförallt handlar de om boenden nära och i anslutning till Öregrund, även Gräsö är populärt. Rent generellt så finns det ett högre intresse för boenden som ligger i välplanerade områden och med närhet till båtplats, men i stort sett allt säljer just nu. Vi har även sålt gårdar och jordbruk.

Publicerad:

LÄS VIDARE