Publicerad:
Uppdaterad:

Miljontals hemlösa efter översvämning - Kina sätter in ”krigsåtgärder”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Kina har drabbats av kraftiga regnoväder den senaste månaden.

I vissa provinser har det fallit 700 millimeter vilket lett till att stora områden blivit översvämmade.

Över 2 miljoner människor har fått lämna sina hem, enligt flera nyhetsrapporter.

I dag meddelade Kinas ministerium för vattenresurser att det utfärdats varningar för översvämning i 433 floder sedan början av juni. I 33 av dem har vattennivåerna slagit nya rekord, skriver The Guardian.

Östliga provinsen Jiangxi är ett av de hårdast drabbade områdena och där har ”krigsåtgärder” vidtagits. Militära båtar har skickats dit, liksom tält, hopfällbara sängar och filtar. 400 000 personer har evakuerats på kort tid.

Detta sedan Kinas största insjö Poyang, stigit med mer än tre meter över varningsnivån, och över det rekord som slogs 1998 och då mer än 3000 personer omkom.

Floden Rong har stigit med fem meter över varningsnivån, enligt Al Jazeera.

Miljontals drabbade

Enligt officiella uttalanden har omkring 30 miljoner människor påverkats, 2,4 miljoner har fått lämna sina hem. Antalet döda eller saknade har angetts till 141 personer så här långt.

Nu befaras att det kommer att bli en repris av 1998 års katastrof då omkring 15 miljoner människor förlorade sina hem på grund av översvämningar.

Regnen har pågått sedan den 8 juni. I den centrala provinsen Hubei, där Wuhan är huvudstad, varifrån corona-viruset började spridas har det också kommit mycket nederbörd. Där har uppmätts en sammanlag nederbörd på 714 millimeter fram till den 10 juli. Det är ungefär dubbelt så mycket som normalt faller på ett helt år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: