Grannlandet går åt fel håll – nytt dystert dygnsrekord

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Antalet nya som insjuknat i covid-19 i Danmark är i dag 589, den högsta siffran som grannlandet uppmätts under pandemin.

Förra gången siffrorna var så höga som denna vecka var den tredje april, då 473 nya sjukdomsfall rapporterades.

– Siffrorna visar att vi har en aktiv epidemi i Danmark, säger Rune Hartmann, professor i molekylärbiologi.

Den danska kurvan pekar uppåt i en skarpare sväng än den gjorde i april, då pandemin nådde sin topp i många europeiska länder. I dag har 589 nya smittofall rapporterats in, den högsta ökningen hittills under pandemin.

– Siffrorna visar att vi har en aktiv epidemi i Danmark, säger Rune Hartmann, professor i molekylärbiologi till Ekstrabladet.

Fler personer testas nu än då, vilket kan förklara en viss uppgång, men samtidigt ökar även antalet personer som kräver vård på sjukhus. Antalet slutenvårdpatienter är det högsta sedan mitten av juni. Totalt vårdas 62 personer på sjukhus, varav fyra på intensivvårdsavdelning.

– Jag är helt säker på att siffrorna kommer att fortsätta öka, säger Rune Hartmann.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Foto: Martin Sylvest / TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Under fredagen presenterades nya landsomfattande restriktioner med hänsyn till den rusande smittosiffran.

Restauranger och barer måste stänga klockan 22 och gästerna måste bära munskydd eller visir när de rör sig mellan borden. Högst 50 personer får samlas i grupp tillsammans, en halvering från tidigare maxantal på 100 personer. Alla uppmanas arbeta hemifrån i så stor mån som möjligt.

– Vi är på en för hög nivå. Samtidigt ser vi att smittan sprider sig i hela landet och i flera grupper i befolkningen. Bland annat bland vårdpersonal. Det är minst sagt allvarligt, sa statsminister Mette Frederiksen då.

De nya restriktionerna gäller i nuläget fram till den fjärde oktober.

Förlåt, Sverige

Den nya vändningen i pandemin har fått Danmark att blicka mot Sverige med en lite annorlunda syn än den tidigare varit. Danska radiokanalen Radio 100 har spelat in en låt med komikern och radiovärden Lasse Rimmer, där han trumpet ber om ursäkt till Sverige å Danmarks vägnar.

Vi trodde vi var så kloka, tog vi fel” börjar låten med, till tonerna av Lionel Ritchies ”Hello”.

”Vi skulle ha tagit efter deras stil, förlåt, ni och vi är i samma båt. Våra tal stiger brant nu, vi behöver deras råd. Vilken tur för Sverige, att deras Brostrøm (chef för danska Socialstyrelsen, reds anm) heter Tegnell” sjunger han sen.

Publicerad:

LÄS VIDARE